Enlaces accesibilidad

La Sagrada Família podria estar acabada d’aquí a 10 anys

  • El 2025 es culminarà la construcció de la Torre de Jesús, la Capella de l'Assumpta i el Claustre
  • L'any passat va rebre 4,7 milions de visitants, un 24,47% més que el 2022

Per
La Junta Constructora espera acabar la construcció vertical del temple el 2034.
La Junta Constructora espera acabar la construcció vertical del temple el 2034.

Les interminables obres de construcció de la Sagrada Família, que daten de 1882, podrien tenir data de finalització. Concretament, es calcula que podrien estar enllestides d'aquí a 10 anys; pel 2034. Tot plegat és, de moment, només "un desig". I es que la Junta Constructora ha evitat comprometre's amb el termini exacte argumentant que dependrà dels permisos municipals, així com de les possibilitats econòmiques i materials.

Maite Boada

El que sí que garanteix el president delegat de la Junta, Esteve Camps, és que el 2025 s'haurà culminat la construcció de la Torre de Jesús i la part de la façana del carrer Provença, amb la Capella de l'Assumpta i el Claustre.

Construccions imminents

Des de la Junta han estat contundents a l'hora de dir que només poden confirmar l'execució de les obres de les parets de la Capella de l'Assumpta que donen al carrer Provença. Previsiblement, estaran acabades aquest mateix any i es completarà amb la inauguració el 2026 de la Torre de Jesús, de 132 metres.

Camps ha assegurat que es tracta d'unes previsions realistes perquè disposen de materials i projecte, és a dir, dels permisos i diners per fer-ho.

Pròxims treballs a la Capella de l'Assumpta

Pel 2026 es pretén tenir llesta la il·luminació de la Capella de l'Assumpta. Això permetria mantenir els llums encesos durant tot l'any, coincidint amb el centenari de la mort d'Antoni Gaudí. Ara bé, aquesta part encara està pendent dels permisos municipals.

De moment, aquest mateix abril es faran públics els artistes que decoraran la façana i l'interior de la capella.

Acabar la Façana de la Glòria

També a partir del 2026, els esforços aniran destinats a la verticalitat de la Façana de la Glòria i les seves 4 torres. Actualment, aquest punt està legalitzat a excepció dels últims hiperboloides i el pont del carrer Mallorca.

Una vegada estigui totalment definit el projecte de la façana, es farà un concurs internacional per les ornamentacions. Camps ha explicat que se seguirà la idea d'Antoni Gaudí, ja que l'artista va deixar clar que havia d'haver-hi tres nivells: terrenal, espiritual i celestial. "Poden ser tres artistes diferents amb un mateix missatge", avança.

Creixen els visitants

Tot plegat serà possible, això sí gràcies l'imparable ascens de les visites i els ingressos que aporten, només interromput per la Covid. L'any passat van visitar la basílica 4,7 milions de persones, el que suposa un 24,47% més que en 2022. Les xifres assolides, tot i que ascendents, encara no arriben a les dades prepandèmiques.

En total, s'han fet al voltant de 3.200 activitats i 9.000 concerts. A més a més, el temple va acollir el 2023 una seixantena de misses internacionals.