Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Errejón veu electoralisme en la proposta de finançament singular: "S'ha tret del calaix"

Per
Cafè d'idees - Errejón veu electoralisme en la proposta de finançament singular: "S'ha tret del calaix"

El portaveu de Sumar al Congrés de Diputats, Íñigo Errejón, contradiu la visió d'ERC sobre l'estabilitat de la legislatura espanyola. Si bé la vicepresidenta Laura Vilagrà advertia al president espanyol Pedro Sánchez que sense abordar el finançament català l'estabilitat de la legislatura perilla, el diputat critica que el finançament singular per Catalunya "s'ha tret del calaix" coincidint amb la campanya per les eleccions del 12M. Assegura així que la legislatura espanyola "no trontolla" i està "encarrilada".

Tot i això, veu amb bons ulls estudiar la proposta de finançament "propi i diferent". Errejón reconeix que la Generalitat gestiona serveis que altres comunitats no tenen i defensa un finançament "suficient": "Ja defensem una reforma per tot l'Estat. La millor manera és un gran acord de les forces polítiques catalanes", ha reivindicat, considerant que "quan són coses serioses, no es fan així".

En Comú Podem rebutja les pressions per aprovar els pressupostos

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, el portaveu de Sumar creu que el Govern de la Generalitat hauria d'haver fet "algun esforç més" per aprovar pressupostos i defensa l'autonomia dels comuns: "Les decisions que afecten Catalunya es prenen a Catalunya, i sembla mentida que ho hagi de recordar jo a partits que fins i tot es diuen sobiranistes", ha etzibat.

En aquest sentit, també retreu al president catala Pere Aragonès haver d'aconseguir només el suport del PSC pels pressupostos. I es pregunta "què hi havia darrere" del projecte de Hard Rock per fer dependre els comptes d'un "macrocasino".

Critica que Sánchez hagi retirat els pressupostos

Arran de tot plegat, també critica que Pedro Sánchez hagi desistit d'intentar aprovar els pressupostos de l'Estat després de la convocatòria electoral catalana arran de la no aprovació dels comptes de la Generalitat: "No compartim la decisió. Tenim majories com per intentar-ho", ha reivindicat. Errejón reconeix que la legislatura avançarà capítol a capítol, però diu que hi ha una majoria suficient per "democratitzar l'estat i l'economia": "La reducció de la jornada laboral sense reducció de sou, aquesta va. Tiraran endavant sense pressupostos, més lentes".

"Batalla de galls" entre el PP i el PSOE

Errejón rebutja el to de la discussió política actual que diu li recorda a "una baralla de galls entre PP i PSOE" dels anys noranta: "Estem fent un exercici de no ser partícips d'aquesta mena de circ". El portaveu de Sumar diu que les picabaralles al Congrés no són neutrals perquè allunyen de la política als votants més progressistes: "El lodazal no és neutral. Allunya als progressistes i queda al servei dels poderosos".

D'altra banda, veu una bona notícia i un pas cap a la normalització política que Carles Puigdemont pugui ser el candidat de Junts per Catalunya el 12 de maig. Tot i això, reconeix que no sap si podrà ser el candidat: "Cada força ha de poder presentar els seus candidats. No sé si es podrà fer. Si hi ha condicions jurídiques", ha dit.

"La candidatura de Carles Puigdemont és una bona notícia"

Sobre les relacions d'En Comú en Podem i Sumar, ha tret importància a la presència o no d'Ada Colau a la primera Assemblea del partit de Yolanda Díaz. I diu que hi haurà una representació dels comuns: "És una força germana. La relació és fluida i perfecte. Hem donat una demostració de la relació fraterna".  Amb relació a Podemos, diu que han triat camins diferents i "maneres diferents de fer política i estar en política".