Enlaces accesibilidad
CEO

El PSC guanyaria les eleccions al Parlament i l'independentisme quedaria en l'aire

  • El CEO dona per guanyadors als socialistes amb una àmplia forquilla i no té en compte l'avançament de les eleccions del 12M
  • La majoria independentista a la cambra catalana quedaria en l'aire

Per
El PSC guanyaria les eleccions segons el CEO
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, al XV Congrés del partit PSC

A un mes i escaig del 12M, el PSC guanyaria les eleccions al Parlament amb 35-42 escons, són entre 2 i 9 més que les darreres eleccions del febrer del 2021, segons els resultats de la primera onada del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que es va fer del 9 de febrer al 7 de març i, per tant, no inclou ni l'avançament de les eleccions catalanes ni l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés.

L'enquesta situa ERC (26-32) en segona posició lleugerament per davant de Junts (24-29) que puja respecte del baròmetre de fa un any. Tant ERC com Junts perden escons amb relació a la representació actual al Parlament, 33 i 32 respectivament. D'aquesta manera la majoria dels partits independentistes a la cambra catalana perdrien força.

En quarta posició es produiria un empat entre Vox i PPC amb una forquilla d'entre 9 i 13 escons. Per darrere se situen els comuns amb 8-13 i CUP, amb 7-10. Ciutadans desapareixeria de la cambra catalana. La majoria independentista, fixada en 68 diputats, podria perillar. Obtindria entre 57 i 71 diputats, quan actualment és de 74.

El líder més ben valorat: Asens

El candidat dels comuns a les eleccions europees, Jaume Asens és el líder més ben valorat, amb un 5,5 sobre 10, segons el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). El segueix el president d'ERC, Oriol Junqueras, amb un 5,2 i en tercera posició hi ha la que serà cap de llista d'En Comú Podem al 12-M, Jéssica Albiach, amb un 5.

L'Enquesta assenyala que el president de la Generalitat i cap de llista d'ERC, Pere Aragonès no aprova i obté amb un 4,9 millor nota que Carles Puigdemont (4,1), que avui farà públic si encapçala Junts a les eleccions al Parlament. El candidat del PSC, Salvador Illa, se situa en sisena posició amb un 4,7 empatat amb Xavier Pellicer (CUP). I a part baixa de la classificació hi ha Alejandro Fernández (2,6), Carlos Carrizosa (2) i Ignacio Garriga (1,9).