Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya del 21 de març de 2024 | Gemma Ubasart assegura que el crim de Mas d'Enric va ser excepcional

  • Carles Puigdemont confirma que es presentarà per presidir la Generalitat a les eleccions del 12M
  • Dani Alves continua sense poder aconseguir el milió d'euros per sortir de la presó
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, compareixent a la Diputació Permanent | ACN
La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, compareixent a la Diputació Permanent | ACN

L'actualitat d'aquest dijous passa per les explicacions de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, al Parlament, on ha advertit que l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric era molt difícil de preveure.

Altres temes destacats de la jornada són la impossibilitat de l'exjugador del Barça, Dani Alves, de reunir els diners per poder sortir de la presó, l'enquesta del CEO que situa el PSC per davant d'ERC i Junts, la conferència de Carles Puigdemont per confirmar la seva candidatura el 12M, els resultats rècord de SEAT i la commemoració del dia mundial de la poesia.

Resum de notícies a Catalunya del 21 de març de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:24

    Puigdemont deixarà "l'exili definitivament" per a anar al Parlament si és candidat a la investidura

     

    L'expresident de la Generalitat ha advertit que "se suposa que els jutges hauran aplicat les disposicions previstes en la Llei d'Amnistia, però ja sabem que, si a un jutge espanyol li dones una llimona, et fa una crema catalana", ha ironitzat en la conferència que ha pronunciat a l'Ajuntament de Elna (França). "Si adopten una actitud de rebel·lia i insubmissió i es neguen a complir la llei, assistiré igualment al ple si tinc la majoria per a ser investit", ha afegit.

  • 20:00

    Alejandro Fernández alerta Puigdemont: "No ens evaporarem i no marxarem mai de Catalunya"

     

    El president del Partit Popular de Catalunya, en un missatge adreçat a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha espetat: "Som milers i milers els catalans que seguirem plantant cara a tot el que tu signifiques", ha assegurat Fernández, que també ha dit a Puigdemont que no acceptarà mai que hi hagi "catalans de primera i catalans de segona".

  • 19:34

    Puigdemont anuncia que serà candidat el 12-M per “fer possible la restitució de la presidència il·legalment destituïda”

     

    En una conferència a l'Ajuntament d'Elna, a la Catalunya Nord, l'expresident ha anunciat que serà el candidat de Junts als comicis, tal com li havia demanat el partit, “per fer possible la restitució de la presidència il·legalment destituïda pel 155". També ha deixat clar que “renuncia” a formar part de les llistes als comicis al Parlament Europeu del pròxim 9 de juny, i ha reclamat que la candidatura del 12 maig vagi "més enllà" de les sigles de Junts per Catalunya.

  • 18:29

    El pare de Neymar que no ajudarà Alves amb la fiança per sortir en llibertat provisional

     

    El pare de Neymar ha penjat una publicació a la xarxa Instagram on ha deixat entreveure que no ajudarà Dani Alves a pagar la fiança que necessita per poder sortir en llibertat provisional de Brians II. Neymar da Silva ha assegurat que va ajudar l'exfutbolista anteriorment quan no hi havia "vinculació a cap procés judicial", però ha explicat que ara la situació és diferent. També ha dit que espera que "Daniel trobi totes les respostes que busca amb la seva pròpia família".

  • 18:00

    Màxima expectació a Elna per la conferència de Carles Puigdemont

     

    Nombrosos simpatitzants de Junts i afins a la figura de l'expresident de la Generalitat s'apleguen des de primera hora de la tarda davant de l'Ajuntament d'Elna, al sud de França, un lloc simbòlic per l'independentisme. Acompanyat de la plana major de Junts, Puigdemont aclarirà els motius que el porten a presentar-se a les eleccions del 12 de maig, malgrat que la seva candidatura o la presència a un eventual debat d'investidura estan condicionades pel calendari de tramitació de la llei d'amnistia.

  • 17:32

    Els sindicats penitenciaris qualifiquen d'indignant la compareixença d'Ubasart

     

    Els sindicats de funcionaris de presons han qualificat de decebedora i indignant la compareixença de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, al Parlament per explicar les circumstàncies de l'assassinat d'una cuinera a la presó de Mas d'Enric. És per això que els sindicats han anunciat que continuaran les protestes. El Departament de Justícia es compromet a implementar mesures a curt i mitjà termini per solucionar el conflicte obert a les presons catalanes. 

  • 17:15

    Al voltant de 120.000 alumnes catalans participen aquest dijous en les proves cangur

     

    Alumnes de més de 77 països participen aquest dijous en les proves cangur. A Catalunya, uns 120.000. És un concurs matemàtic que requereix idees inspiradores, creativitat i imaginació per resoldre els problemes. Unes habilitats que els estudiants desenvolupen en tallers que pretenen recuperar l'interès per la matèria.

  • 17:07

    Identifiquen un motorista que penjava a les xarxes vídeos conduint de forma temerària per Barcelona

     

    Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana de Barcelona han identificat un motorista que penjava a les xarxes socials vídeos on se'l veia conduint de forma temerària pels carrers de la ciutat. El conductor és un home de 23 anys veí de la capital catalana, i després de ser identificat i citat a declarar en seu policial ha quedat investigat per onze delictes contra la seguretat viària. La motocicleta va passar a disposició judicial. 

  • 16:50

    Alimentaria tanca amb la visita de prop de 108.000 persones i més de 3.200 expositors

     

    El saló Alimentaria&Hostelco ha tancat avui amb la visita de 107.900 persones, de les quals un 25% eren internacionals procedents de 120 països. Pel que fa a les empreses expositores, han estat més de 3.200 repartides en 100.000 metres quadrats de superfície neta, xifra que equival a quasi tota la superfície disponible al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Del total d'empreses, més de 900 eren internacionals, encapçalades per les procedents d'Itàlia i en què ha destacat el retorn de les asiàtiques. La fira de la indústria de l'alimentació i l'hostaleria ha deixat un impacte econòmic estimat de 180 milions d'euros.

  • 16:40

    BComú manté el seu 'no' als pressupostos de Barcelona i no podran tirar endavant aquest divendres

     

    Els comuns han confirmat el vot contrari als pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona després de reunir-se amb el govern del PSC. La decisió s’ha pres després que els socialistes convoquessin els comuns a una última reunió en la qual, diu BComú, “no hi ha hagut cap novetat” respecte a les demandes que plantejaven. “Ni s’han fet propostes relatives a un pacte de mandat ni s’ha parlat de la governabilitat de Barcelona”, apunta el grup municipal d’Ada Colau, que critica “l’immobilisme” del PSC. 

  • 16:05

    El TSJC anul·la un concurs de mèrits del 2018 per a places fixes de docents amb competències digitals

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat nul el concurs de mèrits del 2018 en l’àmbit educatiu per proveir destinacions definitives amb perfil de competència digital. El tribunal considera que aquest sistema d’acreditació de perfils vulnera el principi d’igualtat i la lliure concurrència de tots els treballadors. La sentència recorda que el concurs de la Generalitat va coincidir amb un concurs de mèrit estatal, i que aquest últim té preferència.

  • 15:30

    El PSC revalidaria la primera posició de les darreres eleccions catalanes, i pujaria fins als 35 - 42 escons. Són resultats d'una enquesta feta abans de la convocatòria anticipada de les eleccions del 12 de maig.

    El PSC guanyaria els comicis segons el darrer baròmetre del CEO
    rtve El PSC guanyaria els comicis segons el darrer baròmetre del CEO
     
  • 15:10

    El Suprem desestima el recurs de Borrás contra l'acord de la JEC que va deixar sense efecte la seva credencial de diputada

     

    El Tribunal Suprem rebutja tots els motius del recurs de Borrás i assenyala que se li van imposar unes penes que porten a l'aplicació de l'article 6.2.b) i 4 de la LOREG, condemna penal que és incompatible amb l'acompliment del càrrec representatiu que ostentava.

     
  • 14:33

    Negociacions fins a l'últim minut pels comptes de Barcelona

     

    El govern de Jaume Collboni farà a la tarda una darrera reunió amb Barcelona en Comú per tal d’evitar perdre la votació de pressupostos en el plenari de divendres i haver d’aprovar els comptes a través d’una qüestió de confiança. Des dels comuns, no tiren la tovallola a canviar el vot.

    Maite Boada
    rtve Maite Boada
  • 14:22

    SEAT pressiona Espanya per impulsar el cotxe elèctric en plena eufòria de resultats

     

    El president de SEAT, Wayne Griffiths, ha alertat al Govern espanyol que perillen les inversions del grup si l'executiu no fa els deures en l'electrificació del sector. Griffiths reclama millorar els ajuts a la compra de vehicles 100¿% endollables i impulsar la infraestructura de recàrrega, que és un dels “grans dubtes” dels ciutadans. Adverteix que només el 5% dels vehicles venuts són elèctrics. 

    SEAT apreta Espanya per impulsar el cotxe elèctric | Climent Sabater
    rtve SEAT apreta Espanya per impulsar el cotxe elèctric | Climent Sabater
  • 14:17

    El CGPJ aprova l'informe que considera inconstitucional la llei d'amnistia

     

    El Ple del Consell General del Poder Judicial ha aprovat l'informe que considera inconstitucional la llei d'amnistia amb el suport de nou dels seus setze vocals. L'informe no és preceptiu, però reforçarà la posició del PP al Senat abans de rebutjar la llei d'amnistia a la cambra alta i retornar-la al Congrés, que l'aprovarà definitivament al maig.

  • 14:00

    La Generalitat talarà arbres perquè arribi més aigua a rius i aqüífers

     

    El baròmetre del CEO apunta que el canvi climàtic i la  sequera s'han convertit en el problema principal pels catalans. Perquè arribi més aigua de pluja als rius i als aqüífers, la Generalitat farà tales puntuals d'arbres. Calculen que amb la mesura s'aconseguirà un 25% més. Es tracta d'aconseguir recursos hídrics fent gestió forestal als boscos públics de les capçaleres dels rius.

  • 13:55

    El Govern estudia la proposta de dessalinitzadora dels hotelers de Lloret i diu que no n'ha rebut cap dels de Barcelona

     

    El Govern està analitzant l'estudi preliminar que els ha fet arribar l'Ajuntament de Lloret de Mar per la dessalinitzadora adquirida pels hoteleres d'aquest municipi gironí. El secretari general d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Vidal, ha confirmat que tenen aquesta petició i ha afegit que ara estan analitzant-la i en contacte amb els impulsors perquè hi ha alguns elements que els han d'"aclarir". En canvi, ha dit que no han rebut cap petició formal per part del sector a Barcelona.

  • 13:48

    Lloret de Mar preveu instal·lar la dessaladora mòbil a finals de maig

     

    El Gremi d'Hotelers i l'Ajuntament de Lloret de Mar (Selva) han anunciat que preveuen instal·lar la dessalinitzadora mòbil a finals de maig, quan confiïn que tinguin tots els permisos necessaris que encara els falten. La planta s'instal·larà en un marge del passeig marítim i agafarà l'aigua d'un pou de captació ja existent. Una vegada tractada, s'abocarà a uns dipòsits i els hotels hauran d'anar-la a buscar amb camions cisterna.

  • 13:20

    El canvi climàtic i la sequera ja són el principal problema pels catalans, segons el CEO

     

    Un 15% dels enquestats coincideixen a mencionar la qüestió, en primer lloc, per davant de la insatisfacció amb la política, les relacions Catalunya-Espanya, o l'atur i la precarietat laboral. Quant a la situació econòmica actual, gairebé la meitat dels enquestats considera que és dolenta o molt dolenta, però respecte a l'onada anterior es detecta un retrocés de les percepcions negatives.

  • 13:15

    L'Audiència de Barcelona prorroga la presó provisional de l'acusat d'agressió sexual a Igualada el 2021

     

    El tribunal considera la gravetat dels fets, la importància de les penes i que encara està pendent de judici. Aquest matí s'havia celebrat una vista curta a partir de la sol·licitud de la seva defensar per demanar la llibertat provisional.

  • 13:05

    Desarticulen un grup dedicat al tràfic i explotació laboral de persones a supermercats catalans i detenen 6 persones

     

    Els Mossos han desarticulat un grup especialitzat en el tràfic i explotació laboral d'éssers humans i han detingut sis persones. Els arrestats són d'origen pakistanès i tenen entre 30 i 40 anys. Entre ells hi figura el cap del grup, que ja ha ingressat a presó. Ho ha explicat el cap de la Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans de la DIC, Lluís Moreno, que ha apuntat que s'han alliberat quatre víctimes de tràfic i catorze d'explotació laboral.

  • 13:00

    Stop Creuers reclama al Port de Barcelona que retiri l’adjudicació de la nova terminal per la crisi climàtica

     

    Stop Creuers ha reclamat al Port de Barcelona que retiri l’adjudicació de la nova terminal. L’entitat ha criticat l’adjudicació “en plena crisi climàtica i emergència per sequera, i amb la ciutat col·lapsada pel turisme de masses”, i ha estimat que suposarà l’augment de més d’un milió de creueristes l’any conjuntament amb la sisena terminal que entrarà en funcionament l’any vinent. “La ciutat de Barcelona no pot assumir un total de 5 milions de creueristes anuals, que contribuiran a empitjorar la qualitat de l'aire i la salut de la ciutadania i consumiran l'aigua, l'energia i molts altres recursos de la ciutat”, han conclòs.

  • 13:00

    L'Hospital de Sant Pau, el primer centre del món que realitza la reconstrucció immediata del sistema limfàtic quan una dona és operada de càncer de mama.

     

    A aquestes pacients se'ls extirpa el tumor i, alhora es fa la reconstrucció del pit i del sistema limfàtic. En cas de no reconstruir el sistema limfàtic, es pot produir un limfedema, una malaltia causada per l'acumulació anormal de líquid en els teixits tous, el que provoca la inflamació del braç, impedint el seu moviment i també pot causar infeccions.

  • 12:46

    Blanes descarta participar en la dessalinitzadora mòbil de Lloret de Mar

     

    L'Ajuntament de Blanes (Selva) i l'Associació d'Hostaleria descarten participar en la compra de la dessalinitzadora mòbil anunciada pels hotelers de Lloret de Mar. L'alcalde de Blanes, Jordi Hernández, ha assegurat que la iniciativa és privada i, per tant, no creu que estigui justificada la inversió pública. Per altra banda, des de l'associació han descartat participar en la compra de la maquinària. El que sí que ha demanat l'alcalde és "flexibilitzar" les restriccions d'aigua i permetre el reompliment de piscines perquè considera que la despesa d'aigua en aquest ús és "la xocolata del lloro" i no afecta les reserves.

  • 12:41

    SEAT aconsegueix els millors resultats de la seva història 

     

    Seat ha presentat aquest dijous els resultats del 2023, uns beneficis que aconsegueixen un rècord de 635 milions -l'any anterior van superar per poc els 30 milions- una rendibilitat del 4,4% i un volum de negoci de 14.300 milions d'euros. Es tracta de les majors xifres de la seva història. Uns resultats que confirmen la fortalesa de la companyia i l'èxit de la seva actual estratègia.

  • 12:30

    El Govern atorga ajuts de 128 milions d'euros als municipis per reparar les fuites d'aigua

     

    La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat ajuts de 128 milions d'euros a més de 700 municipis per reparar les fuites d'aigua. "Hem dotat amb 128 milions d'euros als ajuntaments per fer millores d'eficiència hídrica", ha dit la vicepresidenta Laura Vilagrà. A més, Plaja ha volgut agrair els esforços a la població per reduir el consum d'aigua i ha confirmat que als municipis que es troben en emergència "estan gastant menys aigua que el mes anterior", especialment al Ter-Llobregat.

  • 12:14

    Un 62% dels catalans està a favor de la llei d'amnistia i un 29% en contra, segons el CEO

     

    L'enquesta es va fer del 9 de febrer al 7 de març. Així doncs, no inclou l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés. El 62% suposa dos punts més que el 60% dels enquestats que es mostraven partidaris de l'amnistia en el CEO del novembre. Pel que fa a la pregunta dicotòmica sobre la independència, el 42% hi està a favor mentre que el 51% hi està en contra. No hi ha canvis substancials respecte al baròmetre anterior, quan els partidaris eren un 41% i els detractors un 52%. 

  • 12:05

    Rubiales tornarà a Espanya el 6 d'abril i es posarà a disposició de la justícia

     

    L'expresident de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, es posa a disposició de la justícia. Continua a la República Dominicana, però la seva defensa ha assegurat aquest dijous que l'expresident tornarà a Espanya el 6 d'abril. Rubiales està investigat per presumptes contractes irregulars quan estava al capdavant de l'organisme. Això després dels registres d'aquest dimecres a la Federació. Els agents van buscar documentació i informació sobre possibles irregularitats en els contractes per a jugar la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita. De moment, hi ha 7 detinguts.

  • 11:52

    Acaba la vista per la petició de llibertat provisional de l'autor de la violació i intent d'assassinat d'una menor a Igualada

     

    Aquest dijous s'ha celebrat una vista a l'Audiència de Barcelona per la sol·licitud la llibertat del violador d'Igualada, per qui la fiscalia va sol·licitar fa 2 dies 45 anys de presó. La defensa de la víctima ha demanat  que es prorrogui la presó provisional pel risc de fuga, ja que es troba en situació irregular a Espanya i no té arrelament. La lletrada esgrimeix que les penes són de 45 anys de presó, i per tant existeix una alta possibilitat d'evadir l'acció judicial. També per ¿evitar la reiteració delictiva, perquè existeixen molts elements de prova que ho assenyalen com a autor. 

  • 11:42

    Ubasart es manté ferma i descarta plegar com a consellera de Justícia pel conflicte a les presons

     

    Gemma Ubasart es manté ferma i descarta dimitir com a consellera de Justícia, una exigència dels treballadors de presons per la mort d'una cuinera al centre Mas d'Enric a mans d'un intern. "Una dimissió o cessament avançarà en la reducció de riscos als centres penitenciaris?", ha dit a la Diputació Permanent del Parlament.

  • 11:40

    Junts, Vox, Cs i el PPC demanen la dimissió d'Ubasart i el PSC reclama que s'assumeixin responsabilitats

     

    Junts, Vox, Cs i el PPC han demanat la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, per l'assassinat d'una cuinera a la presó de Mas d'Enric a mans d'un pres i la gestió de la posterior crisi penitenciària. Així ho han fet a la Diputació Permanent del Parlament, just després que Ubasart hi hagi comparegut per donar explicacions sobre la situació a les presons catalanes. El PSC també ha demanat que s'assumeixi responsabilitats, encara que no han assenyalat directament la consellera. Per la seva banda, la CUP i els comuns han assegurat que les protestes dels treballadors són "legítimes" però han advertit el Govern que ha de vetllar perquè això no impliqui la vulneració de drets fonamentals de la població penitenciària.

  • 11:36

    Els salaris creixen un 4,6% a Catalunya el 2023 i recuperen poder adquisitiu respecte l'any anterior

     

    Els salaris van créixer a Catalunya un 4,6% de mitjana el 2023 i van recuperar poder adquisitiu en comparació amb l'any anterior. Després d’un 2022 en què els increments salarials no compensaven l’alça de preus, en 2023 els salaris reals es van recuperar per sobre de la inflació, segons les dades de l'Observatori del Treball i el Model Productiu actualitzades aquest dijous. Així, el cost salarial real va disminuir un 1,3% interanual en el quart trimestre de 2022 i ha crescut un 1,4% en 2023. En total, el cost salarial de les empreses es va situar en 2.556,8 euros per treballador al mes, sent l'hostaleria el sector on es concentren els més baixos. Es tracta d'una xifra un 8,4% superior a la mitjana espanyola, on el cost dels sous puja un 4%.

  • 11:30

    El pres de Mas d'Enric i la cuinera assassinada van treballar junts durant més de tres anys

     

    La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha comparegut al Parlament aquest dijous on ha avaluat l'evolució del reclús que la setmana passada va matar una cuinera i després es va suïcidar. La Núria i l'intern van treballar junts 3 anys i 9 mesos (en dos períodes diferents i espaiats en el temps). En tot aquest temps no va haver-hi cap queixa de la treballadora. La consellera ha explicat que els informes interns parlen de persona educada, reservada, que tenia poca interacció amb altres interns, digne de confiança i treballadora.  Durant tot el compliment de la condemna les valoracions sobre la conducta del reclús van ser de nivell A, el més alt del sistema i, sota aquests criteris, va entrar a treballar a cuina. L'intern va passar 14 avaluacions de la junta de tractament i es va avaluar una dotzena de vegades el risc de reincidència. Els resultats van ser uns paràmetres de risc baixos. 

    Segons afirma Ubasart, l'únic incident en tota la trajectòria penitenciària va ser l'octubre de 2023 per un cop de puny a un altre pres. Això sí, admet que el reclús no demanava permisos perquè no tenia cap vincle familiar o social fora i, per aquest motiu, s'havia negat a participar en intervencions psicosocials.

  • 11:09

    Els treballadors de Danone a Parets signen avui amb la direcció l'acord de tancament de la planta

     

    La direcció i el comitè d’empresa de Danone signen aquest dijous l’acord de tancament de la planta de Parets del Vallès, un cop acceptat per la plantilla. L’acord inclou totes les peticions dels treballadors, com ara prejubilacions per a 33 empleats de més de 55 anys, indemnitzacions per acomiadament i el trasllat de 37 treballadors a la planta d'Aldaia, al País Valencià.

  • 11:01

    Un operatiu europeu contra l'explotació sexual infantil a la Cyber Week acaba amb la detenció de vuit persones

     

    Detingudes vuit persones durant la seva participació en la Cyber Week europea contra l'explotació sexual infantil. S'han dut a terme set registres en els quals s'han intervingut cinc discos durs, dos ordinadors i vuit telèfons mòbils que emmagatzemaven milers d'arxius de contingut pornogràfic infantil. Entre els arrestats, distribuïdors de contingut pedòfil en línia, es troba un jove que administrava un grup d'usuaris amb més de 200 persones que consumien el material multimèdia.

  • 10:57

    Un centenar de pagesos i veïns tallen la C-12 a Tortosa contra el cànon "indiscriminat" que els cobren pels pous

     

    Una dotzena de tractors i vehicles agrícoles s'han plantat a la rotonda de Jesús, a Tortosa i tallen des de les nou del matí d'aquest dijous la carretera C-12, una de les principals vies d'accés a la capital ebrenca. Són prop d'un centenar de veïns i pagesos afectats pel cànon de l'aigua dels pous que denuncien que s'ha començat a cobrar "indiscriminadament" sense distingir entre els usos d'autoconsum i els agrícoles.

  • 10:48

    Puente lamenta que els baixos preus d'Iryo i Ouigo "arrosseguen" Renfe a tenir "mals resultats"

     

    El ministre de Transports i Agenda Urbana, Óscar Puente, ha criticat aquest dimecres els "baixos preus" dels serveis de les companyies ferroviàries Iryo i Ouigo que "arrosseguen" Renfe a tenir "mals resultats". En una entrevista a la 'Cadena Ser', el titular de Transports ha subratllat que tant l'empresa francesa com la italiana "estan perdent una quantitat de diners tremenda" perquè estan optant per "tirar els preus". En concret, ha assenyalat Ouigo per apostar "clarament pel dúmping de preus". Alhora, Puente ha criticat que s'està "posant dificultats i traves" a l'entrada d'Espanya al mercat ferroviari francès.

  • 10:32

    Ubasart assegura que l’evolució del pres de Mas d’Enric era “favorable” i no feia preveure que mataria la cuinera

     

    La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha dit aquest dijous al Parlament que el reclús que la setmana passada va matar una cuinera de la presó de Mas d’Enric havia tingut una evolució “favorable” i res feia preveure que tingués una reacció com aquella. No obstant, a l’octubre passat va ser sancionat per donar un cop de puny a un altre intern i anteriorment no havia volgut participar en intervencions psicosocials perquè no tenia incentius per progressar de grau, ja que no tenia xarxa familiar o social fora de la presó. La consellera no ha concretat què va passar a la cuina en el moment dels fets, però ha refermat la voluntat d’aplicar mesures perquè no es torni a produir un fet similar.

  • 10:30

    Investiguen la implicació de policies en plantacions de marihuana a diversos municipis catalans

     

    La Comissaria General d'Investigació Interna i Afers Disciplinaris dels Mossos d’Esquadra investiga la implicació de policies amb fets delictius vinculats a plantacions de marihuana ubicades a Gavà, Castelldefels, Calafell, Mirador del Penedès i Avinyonet del Penedès. Fonts del cos han explicat que aquest dimecres s'ha dut a terme un operatiu a diverses poblacions i s’han fet set entrades i escorcolls. L'actuació està tutelada pel jutjat d'instrucció de Vilafranca del Penedès. La previsió és que es practiquin diverses detencions. El cas es troba sota secret de sumari.

  • 10:15

    Les compravendes d'habitatges puja un 1,4% al gener

     

    Les compravendes d'habitatges van pujar un 1,4% al gener en comparació amb les del mateix mes del 2023, segons dades provisionals de l'Estadística de Transmissions de Drets de la Propietat de l'INE. En total, van ser 8.986 operacions, la segona xifra més alta de la sèrie històrica i molt lluny del rècord del 2017, amb 14.030. Si es compara amb les compravendes del mes anterior, el desembre del 2023, el nombre d'operacions es va enfilar un 56,6%. Del total, 1.561 habitatges eren nous i 7.425 de segona mà, i 8.319 eren de règim lliure i 667 de protecció oficial. Al conjunt de l'Estat, la compravenda d'habitatges va retrocedir un 2,1% anual al gener, fins a les 54.346, tot i que si es compara amb el desembre es van disparar un 48,1%.

  • 9:10

    Errejón assegura que la legislatura espanyola "no trontolla" i està "encarrilada". 

     

     

    El portaveu de Sumar al Congrés de Diputats, Íñigo Errejón, contradiu la visió d'ERC sobre l'estabilitat de la legislatura espanyola. Si bé, Vilagrà advertia a Sánchez que sense abordar el finançament català l'estabilitat de la legislatura perilla, Errejón critica que el finançament singular "s'ha tret del calaix" coincidint amb la campanya electoral, però veu amb bons ulls estudiar la proposta de finançament "propi i diferent" per Catalunya.

     
  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 21 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:15

    Carles Puigdemont revelarà avui a Elna el seu futur polític. 

     

     

    L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, farà públic aquesta tarda des de la població francesa d'Elna, a la Catalunya Nord, que encapçalarà la candidatura de Junts a les eleccions al Parlament de Catalunya. 

  • 8:10

    Dani Alves podria sortir avui de la presó.

     

     

    Dani Alves sortirà en llibertat provisional quan aconsegueixi el milió d'euros de fiança que li demana l'Audiència de Barcelona. En concret, se'l deixa en llibertat fins que hi hagi sentència ferma, però li retira el passaport espanyol i brasiler, li prohibeix sortir del país i haurà de comparèixer setmanalment davant el tribunal. L'advocada de la víctima lamenta la decisió, anuncia que presentaran un recurs per l'elevat, diu, risc de fuga del futbolista i critica l'existència d'una justícia en funció dels recursos econòmics de l'acusat

     
  • 8:05

    Gemma Ubasart compareix avui al Parlament per donar explicacions pel bloqueig a les presons. 

     

    La consellera de Justícia, Gemma Ubasart compareixerà a les 9 del matí a la Diputació Permanent del Parlament per explicar el conflicte a les presons catalanes. Ho fa petició pròpia, tot i que també ho havien demanat el PSC, Junts i VOX. Des de Justícia insisteixen a allargar la mà als sindicats a reunir-se per mirar de trobar-hi una solució. Una trobada, però, que encara no s'ha produït. Precisament per aquesta compareixença, els sindicats de presons traslladen avui les seves manifestacions a les portes del Parlament. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 21 de maç de 2024. 

     

      
    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.