Enlaces accesibilidad

Totes les claus del nou índex de preus de lloguer

  • L'índex de preus de referència estatal, busca contenir i limitar els lloguers a zones tensionades
  • Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres, explica com funciona la nova regulació a 'Xavifòrnia' de Ràdio 4

Per
Xavifòrnia - Com funciona la nova regulació dels lloguers?

Divendres es va publicar al BOE el nou índex de preus de referència estatal que busca contenir i limitar els lloguers a les anomenades zones tensionades. On s'aplicarà, amb quines condicions i com el podem consultar? Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres, respon els dubtes sobre les característiques i el funcionament del nou barem al programa 'Xavifòrnia' de Ràdio 4.

Topall de preus

El nou índex ofereix un topall de preus, amb un mínim i un màxim, pel lloguer del pis que es busca. Aquest vol ser una referència, a títol orientatiu, per fixar la renda dels nous contractes. En alguns casos, l'índex serà d'aplicació obligatòria. De fet, el ministeri d'Habitatge ha habilitat una pàgina web on introduint l'adreça completa o la referència cadastral, l'aplicació identifica el pis en qüestió.

El 80 % dels catalans viuen en una zona tensionada

Qui ha de seguir l'índex de preus?

La primera condició perquè sigui obligatori aplicar el preu de l'índex és que el municipi on es troba hagi estat declarat com a zona tensionada. Els nous contractes no podran superar el preu del contracte anterior i, per tant, les pujades de lloguer estan absolutament prohibides. Això també implica que qualsevol que entri per primera vegada al mercat del lloguer no podrà triar el preu de manera lliure. S'haurà de comprovar si el propietari té més de quatre propietats al Registre de la Propietat. Si aquest té cinc pisos o més, estarà obligat a abaixar el preu d'índex en el pròxim contracte, doncs se'l considera un gran tenidor. De fet, la Generalitat està treballant en un cens de grans tenidors que es podrà consultar a finals d'any. 

Si el pis es posa per llogar per primera vegada o no ha estat llogat els últims 5 anys, l'índex també s'haurà d'aplicar obligatòriament.

El més important de la regulació de preus és que hi ha un topall

El més important de la regulació de preus és que hi ha un topall

"El 80 % dels catalans viuen en una zona tensionada", remarca la portaveu, que adverteix també que les immobiliàries i els propietaris estan obligats a dir tant el preu de l'índex com el preu del contracte de lloguer anterior. Per als habitatges que no es trobin en zones tensionades no serà obligatori aplicar el rang de preus que marca l'índex.

Exclosos d'aplicar l'índex

Els contractes de locals, els pisos de lloguer de temporada, d'arrendament d'habitacions i els pisos turístics no estan obligats a aplicar l'índex de referència. Per una altra banda, si el propietari ha fet grans rehabilitacions al pis en els últims dos anys, obres d'accessibilitat o millores que generin un estalvi energètic del 30%, aleshores podrà incrementar la renda del lloguer fins a un 10%.

Què passa si el propietari no vol ajustar el preu?

De moment no s'han previst sancions pels propietaris que no ajustin el preu tot i quedar-ne obligats per l'índex. El ministeri d'Habitatge indica que es tracta de contractes privats i que, per tant, s'aplica el dret comú. En aquests casos, recomana adreçar-se a les oficines dels consumidors. "Es pot anar a un judici gratuït", explica Arcarazo.

L'important d'aquesta nova regulació dels lloguers és que a ningú li poden apujar el preu del lloguer a partir d'ara i que "si algú busca pis, sobretot s'ha d'assegurar que estigui en el preu del contracte anterior", conclou la portaveu del Sindicat de Llogateres.