El sector turístic català frega el ple per Setmana Santa
- Les últimes nevades reactiven la temporada d'esquí i el bon temps esperona el litoral
- L'ocupació a hotels i apartaments arriba al 90% a Lleida i Girona i és lleugerament inferior a Barcelona.
El turisme encara una Setmana Santa prometedora a Catalunya. El bon temps esperona el litoral entre Divendres Sant i Dilluns de Pasqua. Ara, però, la pluja està marcant l'inici de les vacances, tot i que no ve acompanyada d'una baixada de reserves. A Lleida, el sector ha penjat ja el cartell complet i les altres demarcacions la segueixen ben de prop.
Per aquests dies, una de les opcions turístiques que incrementa el nombre de clients són els càmpings. Han augmentat un 10% el nombre de visitants respecte a l'any passat i a zones com la Costa Daurada estan totes les reserves fetes.
Ple al Pirineu de Lleida
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una ocupació al voltant del 90% a les zones turístiques de la regió, especialment al Pirineu, on es podria assolir el màxim d'ocupació durant els festius. Les darreres nevades han donat treva a les estacions d'esquí, com La Molina, que confien que el temps les permeti ampliar el domini esquiable i una oferta més ampliada de pistes.
A banda, la temporada d'esports d'aventura acaba de començar, amb activitats com el ràfting als rius i altres disciplines de natura disponibles.
Grans xifres al litoral gironí
A la demarcació de Girona els hotels del litoral del Baix Empordà i la Selva tenen les ocupacions més elevades amb unes reserves d'entre el 80% i el 90% entre divendres i dilluns. Enric Dotras, president del Gremi d'Hotels de Lloret de Mar, anticipa una ocupació total gràcies a les reserves de darrera hora dels clients nacionals.
Els càmpings de la regió també tenen unes xifres positives, amb ocupacions que oscil·len entre el 80% i el 90%. Tot i això, el president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, recorda que bona part dels clients que tenen són internacionals i, per tant, no celebren la Setmana Santa.
Els apartaments turístics també preveuen una alta ocupació, amb reserves superiors al 80% i estades més llargues que els hotels, amb la meitat dels clients planejant estades de més de 4 nits. La majoria dels visitants seran de procedència nacional, sobretot de la demarcació de Barcelona.
Montserrat, el principal destí turístic a Catalunya Central
Els nivells d'ocupació turística a la regió de la Catalunya Central varien entre el 50% i el 90%. Un dels punts més visitants durant aquests dies és Montserrat, on els allotjaments del santuari fregaran el ple entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua. Per contra, al Berguedà, una àrea amb una alta densitat de cases de turisme rural, l'ocupació actual no supera el 75%. El president de l'associació d'Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, assenyala que la situació no habitual, ja que l'any passar es va assolir el 100%.
També, desenes de persones aprofiten les vacances per visitar les runes romanes del pantà de Sau, un turisme de sequera que ha obligat a regular l'accés, de moment, fins a finals d'abril. L'afluència de visitants repercuteix econòmicament a la zona. Alguns establiments veuen com la sequera fa efecte crida i augmenten les reserves.
L'Ajuntament de Vilanova de Sau s'ha vist obligat a ampliar la zona d'aparcament al costat del pantà, perquè el volum de trànsit, segons diuen els veïns del poble, és una problemàtica. L'any passat van passar per l'aparcament del pantà de Sau més de 45.000 vehicles.
Barcelona, amb xifres lleugerament inferiors
El turisme omple hotels, museus i monuments a la ciutat de Barcelona. La capital catalana continua sent reclam pel sector turístic. Es preveu que l'ocupació fregui el 85%, lleugerament inferior a altres anys. Atribueixen la baixada de clients a què la Setmana Santa s'ha avançat, però, tot i això, creuen que amb les reserves d'última hora podrien arribar al 90%, que és la xifra habitual en un mes d'abril a la ciutat de Barcelona. Ni la sequera ni l'augment del 6% en els preus frenen l'arribada de visitants.
Els apartaments turístics de la capital també esperen una ocupació d'aproximadament el 85%, nivells “molt similars” als de l’any anterior, segons indica Enrique Alcántara, president d'Apartur. L’associació sectorial detalla que la majoria de les reserves provenen de famílies del sud d'Europa, amb una estada prevista de cinc dies a la capital catalana.
Tarragona, destí popular gràcies a l'esport
A la demarcació de Tarragona, les diferents destinacions turístiques confien a arribar a una ocupació mitjana d'un 80% durant la Setmana Santa. El portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), Xavier Guardià, comenta que l'arribada de 40.000 joves que participaran en competicions esportives en diferents municipis ha fet repuntar les reserves. La majoria dels visitants provenen de tot Catalunya, així com de regions com Madrid, València i Aragó. A més, l'obertura de l'aeroport de Reus permetrà l'arribada de turistes britànics i irlandesos.
Pel que fa al turisme rural, es preveu una millora de les reserves d'última hora a les zones del Delta, Baix Ebre i Montsià, mentre que a la Terra Alta s'espera una ocupació del 95%, amb visitants procedents principalment de Barcelona i els seus voltants, així com del País Valencià.
L'hostaleria fa front a la sequera
Diversos hotels es troben amb un problema de falta d'aigua i comencen a implementar dessalinitzadores mòbils. Les empreses de venda de potabilitzadores portàtils ja noten un augment de demanda, gairebé el triple que abans de la problemàtica de la sequera. Tenen el mateix funcionament que una planta dessaladora i són més barates.
El cicle de les dessaladores mòbils comença a les platges. Es recull l'aigua i es condueix a les plantes dessalinitzadores a través de canonades. S'injecta pressió a l'aigua i passa per diferents etapes de filtració per tal d'eliminar la matèria que quedi en ella, com sorra, bacteris o microplàstics.
L'operació sortida per carretera, avió i tren
Des del passat 22 de març, quan ja es comencen a agafar vacances, fins dilluns 1 d'abril, més de 9.000 vols sortiran des de l'Aeroport del Prat té 9.703 operacions. El Divendres Sant i el Dilluns de Pasqua concentren l'activitat més gran, amb 945 i 942 vols, respectivament.
Quant als desplaçaments en tren, Renfe ha posat a disposició més de 913.000 seients per als seus serveis, incloent-hi AVE, Avlo, Alvia, llarga distància i regionals, amb una demanda destacada cap a Madrid, Andalusia, Castelló, València, Alacant, Múrcia, Marsella i Lió. Es preveu un augment de la mobilitat cap a les comarques gironines i la Costa Daurada.