3 ítems que has d'identificar per evitar un vincle traumàtic
- El vincle traumàtic es genera quan hi ha una forta dependència emocional en un dels dos membres de la parella
- A 'Xavifòrnia', la psicòloga Arantxa Coca explica quines són les tres característiques que defineixen aquest tipus de relacions
El vincle traumàtic és una forta dependència emocional que neix en un dels membres de la parella en ser dominat per l'altre. S'estructura així una relació d'abús i desequilibri, però de connexió molt intensa. Per què? La terapeuta Arantxa Coca explica a 'Xavifòrnia' aquest fenomen i els tres ítems principals que el defineixen. Abans que res, si creus que estàs en un vincle traumàtic, la psicòloga et recomana:
- Detectar quan es compleix un cicle en la parella, on només es produeixen situacions desagradables en bucle.
- Focalitzar la teva atenció en l'autoestima.
- Demanar ajuda.
1. Diferència de poder
En una parella amb vincle traumàtic, un sotmet a l'altre i decideix quan estan junts i quan no. Un domina i l'altre obeeix, i queda fortament enganxat a aquest abús i maltractament psicològic, que pot arribar a ser físic.
La víctima va augmentant l'enamorament, en comptes de reduir-lo. Al principi, reconeix que no l'estan tractant bé, però finalment ho acaba justificant, minimitza els fets i els normalitza fins a arribar al punt de ser empàtic amb el maltractador.
2. La víctima necessita al maltractador per sentir-se millor
El damnificat necessita la persona controladora per no tenir ansietat. Això fa que el sentiment amorós augmenti. Cada cop estan més connectats perquè idealitzen el vincle. Després de cada enfrontament o discussió, sempre tenen la sensació que han crescut. És un cercle viciós en constant augment. Són parelles que costen de trencar perquè fa anys que estan en aquesta situació. El fet que cada cop vagin a més els allunya a deixar la relació, que acaba sent addictiva.
El sotmès arriba a un punt que ni s'adona que l'estan maltractant i, per tant, l'abusador ha de pujar la dosi de menyspreu perquè li faci mal a l'altre. Si puja el sentiment de connexió, s'agreuja el nivell de violència, però els problemes acaben sempre amb grans reconciliacions. El moment que fan les paus és tan bonic i especial que els fa sentir que han superat les seves diferències, tenen la gran esperança que la relació pot continuar i es fan promeses.
3. 'Love bombing'
El concepte 'love bombing' es refereix a la pràctica de bombardejar mostres d'amor molt ràpides. Els manipuladors pretenen que l'altre entri en un compromís emocional de manera immediata. Les praxis habituals són confessar que s'han enamorat en menys de 24 hores, voler presentar la família i els amics o anar a viure junts al cap de molt poc temps d'haver-se conegut. La finalitat és convertir a l'altre en un necessitat d'amor que no veu el preu a pagar: la corresponsabilitat que exigirà d'ara endavant el 'bombardejador d'amor'.