Clara Queraltó, escriptora: "Deien que era una història d'amor, però a mi no m'ho sembla"
- L’escriptora Clara Queraltó guanya el Premi Llibres Anagrama amb la novel·la ‘Com un batec en un micròfon’
- El llibre explica la relació entre una noia de 18 anys i un home de 39, narrada des dels dos punts de vista
Una noia de 18 anys arriba a un llac d’un poble de l’Empordà per banyar-se. Un home de 39 surt a cremar en bici els excessos de la nit anterior. Les mirades es creuen, la imaginació es dispara, i els cors s’acceleren… Aquesta és la premissa de ‘Com un batec en un micròfon’, la novel·la amb la qual l’escriptora Clara Queraltó ha guanyat el Premi Llibres Anagrama.
A ‘Punts de Vista’, programa disponible a RTVE Play, Clara Queraltó comenta quins temes tracta la novel·la. “Em va fer gràcia quan vaig sentir que deien que era una història d'amor, perquè a mi no m'ho sembla”, diu l’autora en relació amb el que va comentar el jurat del guardó. “Parla de l'atracció, del desig… Tot i que també està bé que cada lector faci la seva interpretació”, afegeix.
En els últims anys, Queraltó explica que, arran del feminisme, s’ha posat la mirada en les relacions amb molta diferència d’edat. “Abans estaven ben vistes, aquesta és la llavor de la novel·la. El cinema també ens havia ajudat a romantitzar-les”, sosté.
Com viuen la mateixa història dues persones diferents?
“Som el relat que ens expliquem a nosaltres mateixos“
‘Com un batec en un micròfon’ està narrada des de dos punts de vista: el de la Gabriela i el del Quim. “En una relació entre dues persones no existeixen ben bé els fets objectius”, destaca Clara Queraltó. “Som una mica el relat que ens expliquem a nosaltres mateixos”, afegeix. L’escriptora, a més, diu que li va ser més fàcil escriure la part de la Gabriela que la del Quim, ja que, com a docent, està cada dia envoltada d’adolescents.
L’autora és del parer que un llibre ha de plantejar preguntes, més que no pas donar respostes. De fet, fins i tot a ella li van sorgir molts dubtes durant l’escriptura de la novel·la: “És una noia de 18 anys que consisteix, que decideix, que pren la iniciativa, llavors, si diem que no vol la relació, potser també l’estem infantilitzant, que no té voluntat per decidir…”, reflexiona.
Tot i que ‘Com un batec en un micròfon’ és la seva segona novel·la, Queraltó va debutar escrivint contes. El recull ‘El que pensen els altres’ (2017) va ser guardonat amb el Premi Mercè Rodoreda d’Òmnium Cultural.