Els rellotges s'avancen una hora aquest diumenge. Com adaptar-se al canvi horari?
- Experts alerten que el canvi horari pot afavorir malalties com el càncer, l'Alzheimer i l'ictus
- Adaptar-se a l'horari d'estiu pot portar entre una setmana o deu dies
L'arribada de la primavera no només la sang altera, també els rellotges. Aquest diumenge 31 de març, les manetes s'hauran d'avançar una hora a les dues de la matinada per entrar en l'horari d'estiu, és a dir, a les 2:00 seran les 3:00. L'objectiu del canvi és aprofitar al màxim les hores amb llum solar.
Per què canviem d'hora?
Els països de la Unió Europea canvien d'hora dues vegades a l'any amb el principal objectiu d'estalviar energia i aprofitar al màxim la llum solar.
El primer canvi es va aplicar a Alemanya i Àustria el 30 d'abril de 1916, però a Espanya va arribar l'any 1918, arran de l'encariment del petroli i la necessitat de reduir el consum d'energia per beneficiar-se de més estona de sol als matins i no haver de recórrer a la llum artificial. No obstant això, un informe de 2019 de la Comissió de la Indústria, Investigació i Energia del Parlament Europeu afirma que l'estalvi és marginal, de només sis euros a l'any, i que es pot arribar a percebre en la il·luminació, però no són tan obvis en la calefacció, que el seu consum acostuma a augmentar a l'hivern.
El Parlament Europeu va acordar posar fi a aquesta pràctica a la UE a partir del 2021, permetent a cada país triar si volien mantenir l'horari d'estiu o el d'hivern, però la pràctica no es va tramitar per falta d'acord.
Més de 140 països han aplicat el canvi d'horari alguna vegada en el passat, però actualment, menys del 40% ho fan. Els membres de la Unió Europea estan obligats a realitzar-lo en funció de la Directiva Europea 2000/84/CE, però no són els únics que avancen i endarrereixen els rellotges: Estats Units, Canadà, Nova Zelanda, Austràlia, el Líban, Israel i alguns països de Llatinoamèrica, com Xile i Paraguai també canvien l'hora, però en dates diferents i amb algunes excepcions.
L'horari d'estiu i les seves conseqüències
El canvi d'hora, sobretot l'horari d'estiu, genera grans polèmiques. Experts, com per exemple la Societat Espanyola del Son (SES) adverteix dels afectes perjudicials que comporta avançar les manetes. Alerten que el canvi horari altera el temps d'exposició al sol i desequilibra el rellotge intern, que pot trigar diversos dies a reajustar-se, el que pot comportar falta de concentració, irritabilitat, baix rendiment laboral i insomni. Fins i tot han confessat que aquest desajust que comporta un son "insuficient, desorganitzat i de mala qualitat" pot afavorir a l'aparició de malalties com el càncer, l'Alzheimer i la hipertensió arterial, però també "l'obesitat, diabetis, infart de cor, ictus, depressió i ansietat", assegura la SES.
Els experts consideren que seria molt més beneficiós per la salut mantenir l'horari d'hivern, ja que s'ajusta més als ritmes de vida que tenim en el dia a dia. Facilita tenir més temps de son i un despertar més natural que coincideix amb la sortida del sol.
Aquesta setmana la Time Use Initiative ha afirmat que s'entrarà en el fus horari "equivocat" i ha reclamat als partits polítics que incloguin la fi del canvi d'hora estacional a Europa als programes electorals per a les eleccions europees del juny.
“⏰Arriba un nou canvi d'hora, aquesta matinada passem a l'horari d'estiu: a les 2:00 seran les 3:00
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) March 30, 2024
🌅La intenció és ajustar la jornada al màxim d'hores de llum natural
➕Info: https://t.co/OiOGUhRauv pic.twitter.com/H2mag3C3oe“
Com adaptar-se al nou horari?
Adaptar-se a l'horari d'estiu pot portar entre una setmana o deu dies. Per a nens i persones amb patologies, ajustar-se al canvi pot ser més difícil i pot trigar més.
Per afavorir un son de qualitat, els experts recomanen evitar el consum d'alcohol, cafeïna o altres begudes energètiques o sucres abans d'anar a dormir. També és útil allunyar-se de les pantalles il·luminades, ja que no només redueixen el son, sinó també la qualitat, i no fer activitat física després de les 19:00.
S'aconsella modificar l'horari dels àpats progressivament, anar variant a poc a poc el moment de sopar fins a arribar a una hora abans, és una opció que pot ser molt profitosa.