Enlaces accesibilidad

Els embassaments catalans augmenten lleugerament, però calen més episodis de pluges

  • El Ter-Llobregat es troba actualment sobre el llindar del Pla Especial de Sequera
  • L'Agència Catalana de l'Aigua apunta que ve un mes d'abril sec, i una primavera que no serà especialment plujosa

Per
Les últimes pluges permeten als embassaments augmentar les seves reserves.
Les últimes pluges permeten als embassaments augmentar les seves reserves.

Les pluges d'aquests dies han permès acumular més de 50 litres per metre quadrat al Pirineu, el Prepirineu, el Montseny i sectors del Maresme i de l'Alt Empordà. Unes precipitacions que han alleugerit la terra i la vegetació, però que encara no són suficients per pal·liar la sequera a Catalunya. Segons l'AEMET, calen molts més episodis iguals per fer remuntar els embassaments.

Les darreres pluges no són suficients per pal·liar la sequera

El Ter-Llobregat, que inclou l'abastiment a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ara mateix es troba sobre el llindar del Pla Especial de Sequera per aixecar l'emergència: en 107,2 hectòmetres cúbics i frega el 17,5%. A banda, a les conques internes els embassaments han augmentat lleugerament aquesta Setmana Santa, del 15,7% al 16,9%. En termes de volum, hi ha 8 hectòmetres cúbics més d'aigua.

Tot i això, el Govern insisteix que, per sortir de la fase actual, cal estudiar el context més enllà d'assolir un determinat volum embassat.

La conca de l'Ebre, al 47,43%

Per la seva banda, els embassaments de la Conca de l'Ebre, que depenen la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), estan aquest dilluns a una mitjana del 47,43% de la seva capacitat, amb un total de 884,4 hectòmetres cúbics.

En els últims dies, han anat sumant aigua embassada, ja que dissabte tenien 876 hectòmetres cúbics i diumenge 880,4.

Pluges registrades en Setmana Santa

El màxim de pluges registrades s'ha assolit a Espot on, entre el 24 i el 31 de març, han caigut 271,9 litres per metre quadrat. A Boi (Alta Ribagorça), s'han acumulat 158,1 l/m², a Salòria (Pallars Sobirà) 112,2; a Núria (Ripollès) 100; a Ciuret (Osona) 76,7; i al Santuari de Queralt (Berguedà) 66,8; entre d'altres.

En canvi, s'ha registrat prop dels 50 litres per metre quadrat al Pirineu, Prepirineu, el Montseny i sectors del Maresme i l'Alt Empordà. A les Terres de l'Ebre i Ponent les precipitacions han estat inferiors amb acumulacions d'entre 10 i 20 litres.

Pel que fa a la neu, s'han registrat més de 50 centímetres de neu nova a sectors d'alta muntanya del Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Vall Fosca. A Certascan per exemple, s'han assolit els 85 centímetres de neu nova entre el 25 i el 31 de març.

Per tant, aquestes vacances la pluja, generalitzada a tot el territori, ha caigut a comarques on la sequera era més intensa, però, tot i això, no ha estat suficient. Caldrà veure també l'efecte de les nevades, quan es desfaci la neu de les muntanyes del Pirineu els pròxims dies. A banda, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha constatat que no plovia tant durant el mes de març des de l'any 2022.

Quan se surt de la fase d'emergència?

La portaveu del Govern, Patricia Plaja, assegura que s'ha d'estudiar el context dels embassaments, tot i les declaracions del conseller Mascort, uns dies enrere, sobre la possibilitat de sortir de l'emergència amb els pantans al 17% i bones previsions de pluja.

Plaja insisteix que el fet de superar el 16% del volum embassat no ha d'implicar automàticament aixecar les restriccions perquè, remarca, no és una qüestió de xifres, sinó que s'han d'estudiar altres condicionants per pal·liar la greu situació de sequera.