Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Laia Estrada critica la proposta de referèndum: "Ens fa tornar 10 anys enrere"

  •  La candidata cupaire assegura que "de cap manera" la CUP pactarà amb el PSC, però descarta demanar un veto dels independentistes als socialistes
  •  Estrada critica el fixatge d'Anna Navarro perquè apropa Junts a "la Convergència de tota la vida": "Costa d'imaginar que pugui empatitzar amb els que estan patint"
  • EN DIRECTE | Segueix minut a minut l'actualitat d'aquest divendres a Catalunya

Per
Cafè d'idees - Estrada critica la proposta de referèndum d'Aragonès: "Ens fa tornar 10 anys enrere"

La candidata de la CUP a les eleccions al Parlament del 12 de maig, Laia Estrada, critica la proposta de referèndum acordat que ha fet el president Pere Aragonès. "Ens fa tornar 10 anys enrere, literalment", ha dit en referència a l'abril de 2014 quan Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera van defensar la celebració d'un referèndum, al Congrés per la via de l'article 150,2 de la constitució. "Ho van portar a Madrid i es va perdre la votació. És el que passaria ara", ha afegit.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, remarca que la resposta a la petició d'un referèndum tant del PSOE com del PP és la mateixa, i critica a ERC per voler plantejar el cas de Catalunya amb el d'Escòcia: "Dins l’Estat no es reconeix el dret a l’autodeterminació, explicar que el nostre cas és com Escòcia no ajuda a lluitar contra la desafecció".

La cupaire defensa la via de la "desobediència" per "forçar" una mediació internacional i que l'Estat reconegui el dret a l'autodeterminació. La recepta pels cupaires és reprendre "l'agenda política pròpia catalana" i alhora "reconstruir el moviment popular". I, en aquest sentit, ha defensat que les dues coses han d'anar de bracet: millorar la vida de la gent i avançar cap a la independència.

 La CUP no pactarà amb el PSC

Sobre els pactes postelectorals, Estrada descarta demanar un veto a Junts per Catalunya i reconeix a Carles Puigdemont haver arribat fins al referèndum del 2017: "Del 2015 al 2017 s’aproven 40 lleis que no tenien un encaix al règim del 78, en aquell moment va ser una bona decisió". Posa com a condició per a futurs pactes un "canvi de rumb" i desplegar una "nova economia catalana". La candidata de la CUP reclama no separar la qüestió social de la qüestió nacional i assegura que mai donaran suport al PSC: "No pactarem amb el PSC ni facilitarem cap governabilitat amb el PSC com tampoc al PP".

Laia Estrada afirma no tenir res amb comú amb el PSC "ni social ni nacional" i critica a Salvador Illa per estar més a la dreta fins i tot que el PSOE: "En matèria d'habitatge esperàvem el PSC progressista i s'ha posicionat amb els grans tenidors, Hard Rock. Pedro Sánchez més crític amb el genocidi palestí que Salvador Illa".

"Amb el PSC no hi tenim absolutament res en comú, ni des de l'eix social ni des de l'eix nacional".

La candidata cupaire Laia Estrada creu que el fitxatge d'Anna Navarro com a segona a les llistes de Junts per Catalunya a les eleccions del 12 de maig els apropa a "la Convergència de tota la vida, ara amb una estelada". "Costa d'imaginar que pugui empatitzar o posar-se al costat de la gent que pateix per arribar a final de mes", ha sostingut en referència als seus negocis.

"Aragonès va llançar la legislatura per la borda"

D'altra banda, considera que Pere Aragonès "va llançar per la borda" la legislatura passada que havia començat amb una majoria del 52%: "Vam començar reclamant polítiques a favor de l'habitatge i acabem amb un record de desnonaments, mobilitzacions de la sanitat o l'educació". La candidata de la CUP afegeix que el compromís del president de començar la transformació verda ha acabat "abraçat a Hard Rock": "No ha estat capaç de tancar la porta. Ha desplegat la mateixa agenda del PSC o de Junts", ha etzibat. Creu que ERC ha tingut un paper "poruc i servil" davant els "interessos d'una minoria".

D'altra banda, també es mostra partidària de començar el "decreixement" i gestionar els recursos que són finits. Considera que la sequera combina els efectes del canvi climàtic que fa que plogui menys amb una mala gestió del govern. I reconeix que els hauria anat millor que la convocatòria d'eleccions no fos el 12 de maig i poder acabar el procés de debat estratègic que està realitzant la CUP amb tots els militants.