En la mort de Joan Guerrero: la fotografia n'és testimoni
- S'ha mort Joan Guerrero, fotoperiodista que ha retratat sobretot els migrants i el seu entorn, en imatges de gran valor social i històric
- Les seves fotos, fruit de la vocació, mostren la realitat que ell mateix va viure, quan amb vint anys va arribar a Catalunya des del seu poble, a Cadis
Joan Guerrero ha mort avui, segons ha fet saber la seva família. Tenia 84 anys i deixa un llegat de gran valor històric i social. Les seves imatges mostren la realitat dels empobrits que s'establien a Catalunya, procedents d'Andalusia, per a trobar una vida millor.
És el mateix que ell va viure: nascut a Tarifa, Cadis, el 1940, abans de fer vint anys va arribar a Barcelona, i poc tems després, la família es va establir a Santa Coloma de Gramenet, d'on ja no va marxar mai. Però per arribar aquí, Guerrero es va haver de vendre el seu objecte més preuat: la càmera de fotos.
Copsar la tristesa i l'esperança pel futur
Gràcies a la seva mirada, Joan Guerrero ens mostra com era aquella realitat fosca de la precarietat, les xaboles, els carrers sense asfaltar, els nens sense sabates... L'enyorança i la incertesa pel futur dels grans, o les rialles de la canalla. L'afició per la fotografia es va convertir amb anys i esforç en la seva professió, i va arribar a treballar per les primeres capçaleres de la premsa catalana. Una feina vocacional que va explicar al programa 'La tarde'.
Quan només li faltaven tres mesos per jubilar-se, Guerrero va explicar a TVE Catalunya que aprofitaria el temps lliure per a diversos projectes personals, això sí, de fotografia. Volia agafar la càmera per retratar tot allò el que li havia quedat pendent durant els anys de feina.
Joan Guerrero també ha publicat llibres amb textos de Javier Pérez Andújar i del bisbe Pere Casaldàliga, i ha rebut premis com ara la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona. Serà sempre considerat un dels grans fotoperiodistes catalans, perquè ha documentat una part indestriable del país que l'ha fet ser com és actualment.