Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Illa titlla de "coseta electoral" la proposta d'Aragonès d'una conselleria de la llengua

Per
Cafè d'idees - Illa titlla de "coseta electoral" la proposta d'Aragonès d'una conselleria de la llengua

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, titlla de "coseta electoral" la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'una conselleria de la llengua si repeteix com a cap de l'executiu. "Després de 10 anys em sona molt a coseta electoral, tant d'ell com de Junts. Perquè ara Junts diu, no hi soc, però tu hi eres. Has governat més tu que Esquerra", ha dit criticant també el que considera electoralisme dels juntaires.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, retreu a ERC haver ofert fa poques setmanes un pacte d'estat per la fiscalitat: "Ara volen marxar? No ho veig". En aquest sentit, Illa critica els 10 anys de governs independentistes que diu han deixat Catalunya a la cua de l'Estat: "Els bàsics, aigua, energia, la sanitat, estan molt pitjor. Quan lideràvem i ara som a la cua", ha insistit.

Illa: "Carles Puigdemont ha girat full?"

El líder dels socialistes afirma que la societat catalana ha girat full del procés independentista, i es pregunta si Carles Puigdemont també ho ha fet. Recorda que aquest ja va ser president i el responsabilitza del que considera una pèrdua de lideratge de Catalunya: "Com ha deixat l'educació, la sanitat. Les infraestructures? On som avui? Què pensen fer?".

D'altra banda, assegura que encara no ha parlat amb Puigdemont: "Jo també soc un líder importat de Catalunya, també m'hauria pogut trucar ell", ha apuntat. I afegeix que parla amb el seu partit, Junts per Catalunya: "Soc un home de projectes col·lectius, no de lideratges messiànics i individuals", ha etzibat. El primer secretari del PSC es mostra disposat a debatre amb ell on el convoquin.

Junts el rastreja?: "No em consta, però no m'estranya"

El líder del PSC reacciona a la informació de La Razón que apunta que Junts el rastreja per atacar-lo durant la campanya: "No em consta, però no m'estranya. Ja va passar el 2021", ha recordat. En aquest sentit, ha detallat que ja van buscar a la seva etapa al ministeri de Sanitat, quan el van acusar de vacunar-se abans del que tocava o van mostrar una PCR seva falsificada: "Això és el que té Junts i Puigdemont per Catalunya? Anem bé? Que busquin el vulguin no em deixaré arrossegar per aquesta manera de fer política", ha etzibat.

Sobre les eleccions al Parlament, demana "molta calma i molt de respecte" pel vot dels catalans davant les enquestes que el situen com a guanyador. Sobre els acords postelectorals, demana ampliar a Aliança Catalana el veto que es va fer a Vox: "A partir d'aquí, obert a fer acords". Descarta que els socialistes es plantegin fer una consulta sobre la independència entre els catalans perquè "és divisiu per a la societat" i confia que l'amnistia "acabarà unint" al conjunt d'Espanya: "És un gest de generositat".

Amb relació al projecte de Hard Rock, que va fer caure el pressupost català, Salvador Illa retreu als comuns haver votat a favor en 3 comptes "i ara de cop que no". Diu que el PSC ha fet el possible "perquè el país no s'encallés": "Quan el territori vol que tiri endavant, sense fer ridiculeses. Vaig fer tot el que vaig poder. No van estar a l'altura ni Junts, que van fer president Aragonès, ni els comuns".

Illa admet "gent aprofitada" en la compra de mascaretes

D'altra banda, l'exministre de Sanitat admet que hi havia "gent aprofitada" enmig de la gestió de la compra de mascaretes durant la pandèmia: "Se'ls detectava i es prescindia d'ells", ha assegurat. Diu estar "amb ganes de donar totes les explicacions" que li demanin en la comissió d'investigació sobre aquesta qüestió, i demana que s'esclareixi el cas Koldo: "Que caigui el pes de la llei sobre ell i sobre qui convingui".