Llum verda al pla antitabac del Ministeri de Sanitat
- La mesura inclou la regulació de nous productes de tabac, una major fiscalitat i control publicitari i la possibilitat de prohibir fumar als espais lliures
- Sanitat afirma que al 94% de les terrasses dels bars i locals d'oci i restauració hi ha nicotina ambiental
El Ministeri de Sanitat dona llum verda al Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme, tot i no comptar amb el suport de la majoria de comunitats. Les prohibicions, però, s'hauran de concretar en la part legislativa. El debat es troba en la proposta d'ampliació de les zones sense fum, l'augment de preus o el canvi dels paquets.
Catalunya és una de les cinc úniques que han estat d'acord, en contraposició amb d'altres com Cantàbria, Múrcia, Aragó o Balears que rebutgen la mesura. Sobretot, difereixen en la qüestió de prohibir el fum a les terrasses de bars i restaurants.
“🚭 El Ministeri de Sanitat dona llum verda al Pla Integral contra el Tabaquisme, sense concreció sobre quines seran les prohibicions.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) April 5, 2024
🎙️ @juanfralvarez @helenaoset | @radio4_rne pic.twitter.com/x6P8KRvzKh“
L'objectiu principal és reduir l'impacte del tabac en fumadors passius. El pla inclou, per tant, la possibilitat de prohibir que es pugui fumar als espais lliures, que encara no se sap si inclourà les terrasses dels locals, la platja o a les universitats.
També compta amb mesures com la regulació de nous productes de tabac, en concret vapejadors, l'augment dels preus del caixetí i el control publicitari.
Sanitat no ha concretat encara d'on sortiran els fons ni el calendari, però sí que en dos anys hauria d'estar desplegat.
L'hostaleria, en contra
El secretari general d'Hostaleria d'Espanya, Emilio Gallego, assegura que el pla antitabac "no respon a una demanda social" i defensa el paper del sector en la lluita contra el tabaquisme. Segons afirma, la iniciativa suposa una volta de rosca sobre l'actual legislació que, en la seva opinió, és suficient, i els canvis podrien comportar un impacte negatiu per a molts negocis.
"El problema més gros seria a nivell de gestió. Hauríem d'exigir als nostres professionals que facin una funció de policia que no ens correspon", conclou.
De fet, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha admès pressions per part de la indústria per evitar que el nou pla antitabac tiri endavant, tot i que, afirma, no tindran cap impacte econòmic. A més a més, assegura que, per experiència, "la gent no ha deixat d'anar a bars, restaurants o platges" pel fet que no es pugui fumar.
Les entitats reclamen responsabilitat
El Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme i l'Associació Contra el Càncer han instat des d'un principi a les comunitats autònomes i el govern espanyol a actuar amb responsabilitat i buscar el consens més gran possible per aprovar el pla antitabac.
Destaquen que és essencial per avançar en la protecció de la salut pública i ara fan una crida a una propera reforma legislativa i una dotació pressupostària suficient per aplicar les mesures.
Nicotina ambiental
Segons el Ministeri de Sanitat hi ha estudis que apunten que al 94% de les terrasses dels bars i locals d'oci i restauració hi ha nicotina ambiental. Segons García, "l'evidència científica diu que hi ha persones que consumeixen fum de segona mà".
A més, la ministra recalca que és important que les noves generacions no iniciïn el consum de tabac i també ajudar els que volen abandonar aquest hàbit. "Hi ha un consens social i científic sobre el fet que cal fer passos per acabar amb aquesta addicció", conclou.
Una forma de reduir el càncer
El Comitè i l'Associació recorden que el tabac és el factor més perjudicial per a la salut cardiovascular i també el més evitable. De fet, fumar cigarrets afecta de manera important a la malaltia pulmonar obstructiva crònica i està directament vinculat amb més de 15 tipus de càncers, ja que augmenta el risc de parir-ho.
Avisen que eliminar el consum podria reduir fins a un 30% els casos de càncer diagnosticats a Espanya.