Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Raquel Sans acusa Illa de "menysteniment cap a la llengua"

Per
Cafè d'idees - Raquel Sans acusa Salvador Illa de "menysteniment cap a la llengua"

La portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, Raquel Sans, replica les paraules del candidat socialistes a les eleccions del 12-M, Salvador Illa, considerant "coseta electoral" la proposta de conselleria de la llengua. "Aquest menysteniment cap a la llengua demostra molt poca sensibilitat i poca responsabilitat vers un repte de país", ha etzibat la també vicesecretària general de Feminismes i LGTBI del partit. En aquest sentit, també retreu al PSC una ponència política a favor del trilingüisme mentre que per ERC "el català és un eix central" i "el ciment de la nostra nació".

Creu que la negativa del PSOE a la proposta d'un referèndum pactat d'ERC s'ha de llegir en clau electoral: argumenta que els socialistes també s'havien oposat als indults, la sedició o l'amnistia: "No ens sorprèn la negativa del PSOE. Només fa quan se l'obliga a fer". Diu que no volen posar terminis a la celebració del referèndum "perquè no és una qüestió de temps, sinó d'acumulació de forces". Admet que les darreres propostes del president Pere Aragonès són "electorals", però també "de país i de govern".

Sobre la unilateralitat defensada per Carles Puigdemont, ha demanat "responsabilitat". "Estan molt bé les proclames en campanya de 'jo vindré i ho faré millor', però com? Com es concreta?", ha preguntat als de Junts. La republicana també demana "concreció" als que volen "passar full" i aquí no ha passat res", així com als juntaires: "Junts ha tingut el president Torra i a las pruebas me remito", ha dit en una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4.

Proposta d'un debat a tres

La republicana defensa el debat a tres que proposa Pere Aragonès a la Catalunya Nord pel 12-M per escotar a tothom: "La realitat actual al parlament és de 33 diputats ERC i 33 del PSC i 31 de Junts. Tres forces majoritàries. La proposta d'Aragonès respon a això. Poder escoltar a uns i altres". El president català ha proposat que hi participin Salvador Illa i Carles Puigdemont, a més d'ell mateix. "Som dels pocs que estem fent propostes", ha reivindicat.

Sense pactes preferents

Raquel Sans assegura que ERC ocupa la centralitat política, que són els únics que defensen continuar avançant cap a la independència i millorar el dia a dia de la gent: "No vull que la gent hagi d'escollir entre un país independent i un país on es pugui viure millor", ha dit preguntada sobre les preferències entre Junts o una aliança d'esquerres. En aquest sentit, no vol valorar els possibles pactes postelectorals i diu que seran amb qui s'ajusti més a aquestes condicions: "Tinc amics a l'atur, autònoms que ho passen malament. No podem obviar aquesta realitat ni la de fer la independència".

La portaveu republicana defensa que les llistes electorals són limitades i que els consellers del Govern que no hi són és perquè estan alliberats: "No vol dir que no es compti amb ells. Sempre té un punt d'injustícia", ha admès. Explica que va ser el partit que va anar a buscar al meteoròleg Tomàs Molina perquè s'incorporés a les llistes d'ERC a les eleccions europees i lamenta que "estigui tastant la medicina" d'haver fet el pas a la política: "Està rebent crítiques totalment injustificades. Hi ha hagut altres casos. Alguna diputada de Junts i ningú va posar el crit al cel".

Amb relació a un possible pacte dels republicans amb el PSC a Barcelona per entrar al govern Jaume Collboni, la portaveu d'ERC diu que no hi ha negociacions sinó només converses. I remarca que Xavier Trias està més predisposat a entrar al govern municipal. "No ho dono per fet. Collboni també fa campanya. Nosaltres estem parlant, igual que Trias i Ada Colau", ha dit, descartant que estigui fet i hi hagi un pacte signat amb els socialistes.

D'altra banda, la republicana ha defensat un "cordó sanitari" a la ultradreta d'Aliança Catalana si el partit de Sílvia Orriols aconsegueix representació al Parlament el 12-M. Sans ha insistit que l'extrema dreta "espanyola i catalana "és un "límit" per a ERC.