Com afecta la nostra salut la pols en suspensió procedent del Sàhara?
- La pols en suspensió dispara els nivells de contaminació i té efectes en la salut i en la qualitat de l'aire.
- El cel de color terrós és protagonista a molts punts de Catalunya
Catalunya viu un nou episodi d'altes concentracions de partícules de pols en l'aire procedents del nord d'Àfrica. Es tracta d'un procés absolutament natural sobre el qual "no cap intervenció humana, excepte l'adopció de precaucions per a minimitzar l'exposició a aquesta mena de partícules".
La predicció indica que previsiblement puguin assolir valors per sobre de 50 micrograms per metre cúbic d'aire (ug/m³) com a mitjana mòbil de 24 hores, la qual cosa determina una qualitat de l'aire "molt desfavorable".
Els principals grups de risc
Encara que la normativa de Qualitat de l'Aire a Espanya i a Europa no estableix un llindar d'informació a la població per a aquest contaminant, es recomana sobretot precaució a grups de risc, com les persones amb malalties cardiorespiratòries o al·lèrgies greus. En aquests casos han de considerar reduir les activitats prolongades i enèrgiques a l'aire lliure.
Per a la població en general, encara que la qualitat de l'aire prevista en aquestes hores probablement no els afecta i podran "gaudir de les activitats a l'aire lliure de manera normal", resulta "aconsellable vigilar l'aparició de símptomes com a tos, irritació de gola, falta d'aire, fatiga excessiva o palpitacions".
Les persones amb asma o malalties respiratòries han de seguir "acuradament" el seu pla de medicació, mentre que s'adverteix que les persones amb problemes del cor poden "experimentar palpitacions, dificultat en la respiració o fatiga inusual". Atès que la magnitud de la intrusió serà variable encara fins aquest dilluns, es recomana que qualsevol persona que vagi a realitzar activitats a l'aire lliure s'informi sobre la qualitat de l'aire en la seva zona accedint a webs en les quals s'informa sobre aquestes dades.
A més, es recomana també evitar el desenvolupament d'accions com ara la crema a l'aire lliure de restes vegetals i en general qualsevol activitat que pugui provocar l'emissió de partícules, a fi de minimitzar els efectes d'aquest episodi.