Enlaces accesibilidad

Barcelona s'alça en defensa de la salut pública: 2.500 veus contra la privatització

  • Demanen acabar amb les llistes d'espera excessives i més recursos per a l'atenció primària
  • Exigeixen posar punt final als acords i tractes privats i aturar les "privatitzacions"

Per
Centenars de manifestants desfilen per Via Laietana per reivindicar el dret a la salut
Centenars de manifestants desfilen per Via Laietana per reivindicar el dret a la salut ACN

Cada 7 d'abril se celebra el Dia Mundial de la Salut. Coincidint amb la diada, Marea Blanca i la Marea Pensionista han convocat una manifestació a Barcelona en defensa de la sanitat pública, dels seus professionals i dels pacients. Sota el lema 'La salut per davant del negoci: no a la privatització', reivindiquen el dret a la salut i la sanitat pública i han aixecat la veu contra les llistes d'espera excessives i la "privatització" de la sanitat. 

Milers de persones reclamen a Barcelona una sanitat pública digna i amb recursos

Aproximadament 2.500 persones, segons informa la Guàrdia Urbana, i entre 8.000 i 10.000 segons les organitzacions, han protagonitzat una concentració a Barcelona en suport a la sanitat pública. En commemoració del Dia Mundial de la Salut, la Marea Blanca i la Marea Pensionista han convocat la protesta, que ha marxat des de la plaça d'Urquinaona fins a la plaça de Sant Jaume, recorrent la Via Laietana.

Què reivindiquen?

Els participants han reivindicat el dret a una atenció sanitària pública de qualitat i han protestat contra les llargues llistes d'espera i la suposada "privatització" del sistema sanitari. A més, han instat a incrementar els recursos per a la sanitat primària, millorar l'atenció a la salut mental i garantir condicions laborals dignes per als professionals de la salut.

El manifest unitari, que han llegit a la plaça Sant Jaume, denuncia la "precarització" de la sanitat pública, que "atempta" contra el dret a la salut, "menysté" els professionals i beneficia interessos privats.

Crides per una sanitat pública i més recursos econòmics al centre de Barcelona

Davant d'aquesta situació, els moviments socials reclamen un increment de recursos per a l'Atenció Primària i critiquen les llistes d'espera, que consideren "desmesurades", tant en la primària com en els hospitals. També expressen la seva preocupació pel servei de salut infantil i juvenil, el qual consideren "en risc", i qüestionen el nou model d'assistència pediàtrica. A més, insten a destinar més recursos a la salut mental, així com a la detecció precoç i l'atenció integral en totes les etapes de la vida, en tots els àmbits de l'assistència sanitària.

D'altra banda, exigeixen posar punt final als acords i tractes privats i aturar les "privatitzacions", assenyalant que "la salut no és un negoci". A més, destaquen la importància de millorar les condicions laborals. Critiquen el sistema actual per l'abús de contractes temporals que afecten una part significativa del personal sanitari i per establir diferències "injustes" entre els treballadors. Per aquest motiu, demanen una adequació de les plantilles i la creació de condicions laborals més estables.