El març d'aquest 2024 assoleix un nou récord de temperatura a tot el planeta
- El mes de març d'enguany ha estat el desè mes consecutiu més càlid mai registrat
- A part de la superfície terrestre, aquest escalfament també genera un gran impacte sobre l’aigua del mar
Fa pocs dies sortia la notícia que mencionava que aquest darrer mes havia estat el més plujós dels últims dos anys a Catalunya. No obstant això, també destacava per les altes temperatures registrades al llarg dels trenta-un dies. Tant és així que fa dos dies Copernicus va elaborar un informe on explica que es tracta del març més càlid mai registrat des que es disposen de dades i, per tant, s’afegeix com a desè mes consecutiu que assoleix aquest rècord.
Concretament, la temperatura mitjana arreu del planeta d’aquest període va ser de 14,14 ºC, que se situa 0,73 ºC per sobre la mitjana d’entre 1991-2020 i una dècima per sobre de l’anterior màxim, que es va arribar l’any 2016.
Ara bé, si es prenen com a referència les temperatures del període preindustrial (1850-1900), es pot observar com l’escalfament del planeta és contundent. Amb una tonalitat vermellosa s’indica la mitjana de temperatures enregistrades el 2023, les quals destaquen ja per sobre els valors d’anys anteriors. Així i tot, la d’enguany, pintada en groc, la supera amb escreix. En total, presenta una anomalia positiva d’1,68 ºC respecte a l’època preindustrial.
El mar, un mirall del que passa a l'atmosfera
D’altra banda, i no menys important, aquesta pujada pronunciada de les temperatures s’ha donat també sobre la superfície marina. Si al mes de febrer es parlava sobre un nou màxim assolit en un sol dia, aquest març ha estat el període mensual on s’ha registrat la temperatura mitjana més alta fins ara, amb 21,07 ºC, una centèsima per sobre el mes anterior. La línia vermella mostra com va evolucionar l’any passat i la de color negre és l’actual, bastant per sobre. Per tant, seguim anant cap a una situació desconeguda amb una aigua marina cada cop més calenta. Les que no són tan desconegudes, però, són algunes de les seves conseqüències.
Pel que fa al gel marí, el març del 2024 ha estat el que més extensió ha presentat a la regió de l'Àrtic dels últims 10 anys en aquestes dates, mentre que a l'Antàrtida ha presentat valors un 20% inferior a l'habitual, tal com està succeïnt els darrers anys.