Enlaces accesibilidad
Procés

Almenys 8 dels 12 investigats per Tsunami són fora d'Espanya

  • El periodista Jesús Rodríguez i l'empresari Josep Campmajó, i Oleguer Serra, de la Junta d'Òmnium, fan pública la seva situació
  • Òmnium Cultural desplega una pancarta a la T1 on diu que a Espanya protestar és terrorisme

Per
Pancarta del grup de suport al periodista Jesús Rodríguez | Bernat Vilaró (ACN)
Pancarta del grup de suport al periodista Jesús Rodríguez | Bernat Vilaró (ACN)

Almenys la meitat dels 12 investigats en el cas de 'Tsunami Democràtic' han seguit el camí de Carles Puigdemont i ja viuen fora d'Espanya. Aquesta setmana s'ha conegut la situació de tres d'ells. El dirigent d'Òmnium Cultural, Oleguer Serra, ha revelat que fa gairebé mig any que va fixar la seva residència a Ginebra a l'espera de l'aplicació de l'amnistia.

8 dels 12 investigats per 'Tsunami' marxen fora d'Espanya

Seguint els passos de Rovira i Wagensberg

Després d'aquest primer anunci, han estat altres dos investigats, el periodista Jesús Rodríguez i l'empresari Josep Campmajó, els que han anunciat que també es troben a Suïssa. En aquest país també es troben des de fa temps, tant la secretària general d'ERC, Marta Rovira, com el diputat d'ERC en el Parlament, Ruben Wagensberg. En el cas de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fixar la seva residència a Brussel·les el 2017.

Tots ells, a excepció de Wagensberg --per la seva condició d'aforat--, es troben investigats pel jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló. El magistrat va dictar un acte aquest mateix dilluns en el qual els donava a tots ells 24 hores per a facilitar les seves "adreces inequívoques" perquè els fossin notificades les seves citacions per a declarar.

Tant l'Audiència Nacional com el Tribunal Suprem investiguen el suposat paper de la plataforma independentista en els disturbis que es van produir després de la sentència que condemnava als líders del 'procés' l'octubre de 2019.

El jutge de l'Audiència Nacional també investiga a l'empresari Oriol Soler; al cap de gabinet de Puigdemont, Josep Lluís Alay; a l'exsecretari d'organització d'ERC Xavier Vendrell; i a la militant d'ERC Marta Molina.

Bolaños defensa la solució política

Per la seva banda, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha recolzat aquest dijous la tasca judicial desenvolupada en la instrucció del cas 'Tsunami Democràtic. Això sí, ha ressaltat que "els conflictes polítics es resolen amb política". En aquest sentit, ha insistit que el que ha de fer ara el Govern es "centrar-se en la política valent" amb relació a Catalunya.

Des de Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que la segona onada d'activistes independentistes que ha marxat a l'estranger pel cas Tsunami és una "mostra clara que la repressió continua". "Estic convençut que l'amnistia donarà resposta, és una causa absurda pròpia de la inquisició", ha afegit.

Des de la CUP, Laia Estrada, ha manifestat "seriosos dubtes" sobre l'aplicabilitat de la llei d'amnistia "pels forats que té". "S'ha tingut molta cura per com s'aplica en casos concrets, però hi ha casos que no recull la llei", ha comentat.

La candidata de Comuns-Sumar, Jéssica Albiach, considera "una frivolitat" que es relacioni Tsunami Democràtic amb el terrorisme i ha mostrat el seu suport als investigats que han decidit marxar.