Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Hereu és optimista amb l'acord amb Chery i confia tancar-lo aviat

Per
Cafè d'idees - Hereu és optimista amb l'acord amb Chery i confia tancar-lo aviat

El ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, admet "bones perspectives" per l'acord amb la marca automobilística asiàtica Chery per portar part de la seva producció, en concret, l'acoblament de vehicles elèctrics, a la Zona Franca de Barcelona: "Fins que no està signat, no ho podem donar per fet. En pocs dies, ho podrem acabar de certificar", ha detallat el membre de l'executiu esanyol.

Hereu diu que Chery vindrà, però vol ser respectuós amb els terminis de l'acord, i detalla que estan treballant totes les administracions i col·laborant. "Enmig d'una política molt polaritzada, la indústria ens demana col·laboració. Respecte a Catalunya i a tots els governs autonòmics, la gent ens demana que cooperem", ha argumentat sobre les seves paraules.

Hereu defensa que avui "el gran verb és relocalitzar" i que estem vivint un moment històric de suport a la política industrial gràcies als fons europeus: "La Unió Europea el 2020 ha usat un paradigma molt diferent del 2008, que feia de comptable. Ara el paradigma d'Europa ha canviat gràcies a lideratges com el de Pedro Sánchez". Considera que estem en transició cap al vehicle elèctric i calen incentius una xarxa de càrrega que sigui clara: "Els grans grups fan grans inversions per canviar el paradigma. A Espanya ho volem seguir amb una nova transició, això serà futur".

El Govern confia assegurar la implantació del gegant Chery a la Zona Franca | Climent Sabater

Qualifica la proposta per l'aeroport de "pedaç"

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, ha criticat la proposta del Govern català per augmentar l'ús de les pistes a l'aeroport del Prat per aquest estiu. El ministre creu que "és un pedaç" per fer veure que l'executiu català "està pel desenvolupament", però que "és incapaç de prendre decisions estratègiques valentes pel futur de Catalunya".

"No és seriós", ha asseverat per la manca d'aposta del Govern per l'ampliació de l'aeroport, que considera "és vertebral" per Catalunya. En aquest sentit, considera aquesta infraestructura ha de permetre venir a Barcelona des de tots el món sense escales: "La decisió és si volem un aeroport connectat directament a tots els continents o som subsidiaris d'altres aeroports".

AENA presenta el projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat

"Hem de derrotar l'independentisme"

L'exalcalde de Barcelona considera que un referèndum és "divisiu" i suposa "un drama" perquè posar l'èmfasi en allò que ens afebleix. "Ara hem de guanyar a l'independentisme. L'hem de derrotar amb tota la contundència", ha afegit en referència a les eleccions catalanes del 12 de maig. Hereu reivindica que el PSC és la força majoritària de Catalunya i "representem les majories catalanes davant de les minories catalanes".

En aquest sentit, reclama a l'independentisme fer un balanç honest d'aquesta dècada que ha comportat una pèrdua històrica d'oportunitats: "Ho hem de superar amb una majoria social i Salvador Illa encarna la gent que diu que mai més tornaré a participar en un procés ridícul intern i extern", sosté. També reivindica la "fortalesa" de l'alcalde socialista de Barcelona Jaume Collboni perquè "està sent capaç de sumar" i "no s'expressa una majoria alternativa a ell", tot i els problemes per aprovar els pressupostos.

D'altra banda, considera que la tornada de les empreses que van marxar de Catalunya amb el procés es donarà quan "hi hagi un projecte col·lectiu que no generi incertesa". I assenyala la pèrdua de seus internacionals a Catalunya, com l'Agència Europea de Medicaments, per la incertesa que va generar el procés independentista. Demana que Catalunya torni a ser un "motor a ple rendiment" per Espanya i lamenta que "ha pedut moltes oportunitats"

Critica el "messianisme" de Puigdemont

Jordi Hereu qualifica de "cultura política basada en el messianisme" de Carles Puigdemont, criticant que el programa electoral de Junts per Catalunya només es parla del seu cas: "Està parlant d'ell, del que farà. Convertir-ho en el programa electoral em sembla una frivolitat. Si vindré o no, demano als catalans que ho analitzin". Nega que el Govern de l'Estat estigui en mas d'aquesta força política, i remarca que lideren un govern basat en diàleg: "De cap manera crec que estem en mans de ningú. Pactem amb forces polítiques. També han de saber l'alternativa a nosaltres", ha dit.