Com afectarà el canvi climàtic a l'aspecte de les roses de Sant Jordi?
- L'últim productor que queda a Catalunya preveu comercialitzar 50.000 unitats, mentre que la resta arriben de Colòmbia
- Primer Sant Jordi en dia laborable: serà multitudinari i amb 7 milions de roses venudes
La diada de Sant Jordi tornarà a tenyir Catalunya de vermell, amb milers de roses que es vendran a floristeries, parades, escoles o centres de treball. La majoria provenen de Colòmbia i Equador, els dos principals productors de roses del món. La producció de roses a Catalunya ha disminuït, i ara només un productor a Santa Susanna (Maresme) preveu vendre unes 50.000 unitats, un 15% menys que l'any anterior. Aquest descens es veu afectat, principalment, per les conseqüències del canvi climàtic i les temperatures hivernals elevades que afecten el seu creixement. Això es traduirà en roses autòctones amb tiges més curtes i caps més petits aquest any.
“🌹La rosa del Maresme, l'única que es produeix a Catalunya, serà més petita a causa del canvi climàtic | #SantJordi2024
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) April 12, 2024
➕Info: https://t.co/zDwGKxur3h pic.twitter.com/IquiWnXbZN“
El canvi climàtic, la principal amenaça
Joan Pons, floricultor de Santa Susanna, explica que per culpa de les altes temperatures i la llum del sol, la planta treu més aviat el capoll i atura el creixement de la tija, quedant roses menys 'esveltes' del que seria desitjable. "L'hivern calorós fa que la rosa avanci el seu creixement i la tija quedi més curta del que és habitual", detalla Pons.
Fa només vint anys, assenyala, es produïen "una vintena de gelades" durant els mesos de gener i febrer, condicions que beneficiaven el creixement òptim de les plantes, que acabava "explotant" a la primavera de forma ràpida i fent una flor de major bellesa. "Aquest any hi ha hagut una gelada i només una estoneta. És molt poc", es lamenta.
Com ha afectat les roses?
Així, mentre fa uns anys les roses que emergien dels hivernacles tenien unes tiges d'uns 80 centímetres de longitud, enguany, com a màxim, hi haurà de 70 cm i seran en poca quantitat, al voltant d'un 5%. Les roses autòctones tindran tiges d'entre 40 i 50 cm de longitud, i una part de la producció no serà comercialitzable perquè les tiges només arribaran a uns escassos 20 cm.
El gruix de les roses que es comercialitzaran per Sant Jordi a Catalunya acabaran sent d'importació i amb formats molt més estandarditzats. Un cop embossades, explica Pons, és "difícil" que el consumidor final pugui apreciar les diferències respecte a la rosa autòctona. La d'aquí, diu, té la fulla més bona, però pel que fa a poncella no hi ha massa canvis.
Colòmbia i Equador, els principals proveïdors
La majoria provenen de Colòmbia i Equador, d'on arriba la varietat 'freedom'. El mercat holandès, d'altra banda, ha anat a la baixa per l'encariment dels preus i guanya força un mercat més exòtic, com l'Africà. Comencen a arribar, tot i que de manera molt residual, roses d'Etiòpia.
Vinguin d'on vinguin, el sector encara l'arribada de la diada amb esperança després de diverses temporades de contratemps. Tant la pandèmia com el fet que Sant Jordi caigués en cap de setmana havien provocat una davallada en les vendes, sobretot a les grans ciutats. No obstant això, les previsions del Mercat de Flor i Planta Ornamental indiquen que enguany es podria recuperar la xifra "màgica" dels set milions de roses venudes.