Enlaces accesibilidad

L'encariment de la llum i els carburants provoca un repunt de la inflació al març

  • Els preus pugen 4 dècimes a Catalunya i deixen l'IPC interanual al 3,1%
  • La inflació subjacent es manté en el 3,4% i els aliments continuen la tendència a la baixa

Per
Aparador d'una carnisseria a un mercat municipal
Aparador d'una carnisseria a un mercat municipal

Els preus van créixer el mes de març a Catalunya 4 dècimes i amb comparació amb el mateix més de l'any passat un 3,1%. La inflació ha augmentat sobretot per l'encariment de la llum i els carburants, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa anual de la inflació subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, com ara els aliments frescos i els carburants, s'ha mantingut en el 3,4%.

Els aliments, que des de fa una colla de mesos han estat en bona part responsables de l'encariment de preus, mantenen la tendència a la baixa i en els últims 12 mesos porten acumulada una pujada del 3,9%, la xifra més baixa de l'últim any i mig. Catalunya és la quarta comunitat de l'Estat amb una taxa interanual de l'IPC més baixa, només superada per Melilla (2,7%), la Rioja (3%) i Cantabria (3%).

Final de les bonificacions fiscals

El mes de març ha estat el primer mes que l'IVA de la llum ha deixat de ser reduït, en aplicació de les mesures governamentals per apaivagar els efectes de la guerra a Ucraïna, i ha tornat al 21%. Segons les dades de l'INE, el conjunt de l'electricitat, el gas i els combustibles s'ha encarit un 4% durant el març a Catalunya respecte del mes anterior.

Els preus de l'energia tornen a situar l'IPC per sobre del 3% | CLIMENT SABATER

Durant el març la cistella de la compra ha continuat moderant-se i la taxa del 3,9% és la més baixa dels últims dos anys. La xifra contrasta amb el 14,6% de fa tot just un any, quan es va assolir un rècord i els aliments estaven disparats. Per productes, l'oli ha seguit amb el preu en màxims (+48,3%). En canvi, els llegums i les hortalisses han estat un 9,3% més barates que fa un any. La carn ovina (+8,5), la porcina (+5,5), el peix (+6,7%) i les fruites fresques (+8,8%) enguany han repuntat respecte del març del 2023.

També destaca l'encariment dels paquets turístics (+14,6%), provocat per l'impacte de la Setmana Santa, que l'any passat en comptes de ser el març van ser a l'abril. Pel que fa als preus dels restaurants i els hotels s'han encarit un 4,8% interanual.

L'IPC subjacent, que no inclou ni l'energia ni els aliments frescos, a l'Estat ha baixat dues dècimes, fins al 3,3%. Tant al conjunt de l'Estat com a Catalunya la taxa se situa en mínims dels últims dos anys i encadena baixades des del juliol.