Mor als 88 anys el ginecòleg Santiago Dexeus
- Va ser un dels pioners en l'ús de tècniques de reproducció 'in vitro', píldores anticonceptives i cirurgia oncològica
- És autor d'obres sobre ginecologia traduïdes a diversos idiomes i el 2009 li van lliurar la Creu de Sant Jordi
El ginecòleg Santiago Dexeus i Trias de Bes ha mort aquest divendres a Barcelona als 88 anys d'edat, segons confirmat el centre mèdic Women's, que ell mateix va fundar juntament amb el seu fill Damià i Francisco Carmona, actual cap de Ginecologia de l'Hospital Clínic de Barcelona.
Durant la seva llarga trajectòria, va contribuir de forma decisiva en el desenvolupament de diversos avenços científics, com ara el diagnòstic precoç del càncer o la cirurgia oncològica. També se li atribueix la primera laparoscòpia ginecològica i el fet de ser pioner en la pràctica de la fecundació 'in vitro'. De fet, el 1984 Santiago Dexeus va dirigir l'equip que va aconseguir el naixement del primer nadó proveta a Espanya, fita que es va assolir un any més tard.
Una vida vinculada a la medicina
Santiago Dexeus i Trias de Bes va néixer el 22 de juliol de 1935, es va llicenciar el 1959 a la Universitat de Barcelona i 5 anys després, el 1964, es va doctorar a la Universitat de Madrid. Va ser director del Departament d'Oncologia de l'Institut de la Maternitat de Barcelona entre el 1964 i el 1972, i el 1973 amb el seu germà Josep Maria Dexeus va fundar l'Institut Universitari Dexeus, del qual va ser director del Departament d'Obstetrícia i Ginecologia fins al 2004, quan la gerència el va expulsar per discrepàncies greus, en una acció que va comportar accions judicials creuades. Dexeus va ser condemnat per un jutjat mercantil a pagar als seus antics socis una indemnització de 800.000 euros. El 2012 l'Audiència Provincial de Barcelona el va absoldre, una decisió que uns anys més tard va confirmar el Tribunal Suprem.
Un cop fora de l'institut que havia creat trenta anys abans, va obrir una nova consulta ginecològica a la clínica Tres Torres de Barcelona.
El 1995 va crear la Fundació Santiago Dexeus Font, en honor al seu pare i el 1988 el van designar director de la càtedra de recerca en obstetrícia i ginecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. També va ser president de la Comissió Nacional d'Obstetrícia i Ginecologia entre 1992 i 2002, i el 2007 va ser nomenat president de l'European Federation of Colposcopy.
En l'àmbit de la docència, Dexeus va ser professor a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i ponent a la Universitat de Chicago, entre d'altres. És autor de diverses obres sobre ginecologia, alguna d'elles traduïda a diversos idiomes. Al centre Women's, que va fundar amb el seu fill Damià i Francisco Carmona, va desenvolupar tècniques avançades en l'àmbit de la cirurgia oncològica, la primera laparoscòpia oncològica, l'ús de la píndola anticonceptiva i tècniques de reproducció assistida.
El 1980 va ser candidat al Senat pel Centro Democrático Social (CDS), però no va ser elegit. Entre les distincions rebudes, destaquen la Medalla d'Or al mèrit a la feina del Govern, la Creu de Sant Jordi, la Medalla President Macià, la Medalla Founders de la Societat Britànica de Colposcòpia i Patologia Cervical i la menció com a membre honorari del Col·legi de Cirurgians dels Estats Units.