Enlaces accesibilidad

L'encant de Cadaqués: port històric i font d'inspiració per a grans artistes

  • El poble de Cadaqués va servir d'inspiració per a grans artistes com Dalí, Picasso o Lorca per la seva increïble bellesa
  • El presentador de 'De Carrer', David Fernández, visita el municipi gironí per conèixer la història de les seves grandeses

Per
L'encant de Cadaqués: port històric i font d'inspiració per a grans artistes
La Riba Des Poal de Cadaqués i, al fons, el nucli del poble

Cadaqués és un dels municipis més famosos de la Costa Brava. En aquesta localitat han estat personalitats importants de tota mena, com Dalí, Picasso o Lorca, que van deixar el seu petit llegat. Cal destacar també que en el passat va ser un dels ports pesquers més importants a escala internacional. David Fernández, presentador de 'De Carrer', descobreix els encants d'un poble considerat dels més bonics del món.

El llegat artístic

El municipi gironí va ser font d'inspiració per a grans artistes. A París hi ha una obra del pintor Pablo Picasso titulada 'El Port de Cadaqués'. Picasso va passar l'estiu de 1910 al poble, en un moment clau pel desenvolupament del cubisme. El moviment artístic, considerat la primera avantguarda, es basava en figures geomètriques que podem identificar en alguns racons de la vila.

Dalí era extremadament amable amb els seus veïns

A Cadaqués també hi va estar Salvador Dalí, i és estrany trobar alguna família del poble que no tingui cap detall dedicat de l'artista. Segons Pere Vehí, persona molt propera a Dalí, comissari i expert més important sobre la vida de l'artista i la seva estança al poble gironí, el pintor era "extremadament amable amb els seus veïns".

A més, a la localitat hi ha algunes pinzellades de modernisme, com la casa de Sa Farmàcia, de la família Rahola, o La Casa Blaua, que va demanar construir el metge barceloní Octavi Serinyana. L'edifici modernista és un emblema al municipi pel blau que el caracteritza, en aquella època un color inèdit al Mediterrani. L'habitatge va sortir a la venda el 2019 per 22 milions d'euros.

Un port pesquer històric

El port de Cadaqués va ser molt rellevant i destacava per connectar amb mercats francesos i napolitans. La seva transcendència va ser tal que el municipi tenia la seva pròpia duana. També va ser un espai de refugi per als vaixells que anaven al nord: hi havia dies que era complicat passar pel Cap de Creus a causa de condicions meteorològiques adverses i allà esperaven que marxés el vent de tramuntana per poder continuar el trajecte amb tranquil·litat.

El de Cadaqués va ser un port molt important i va tenir la seva pròpia duana.

Cadaqués amb la Casa Blaua al fons.

Fa un temps, el moll tenia unes escales on la gent pescava i durant molts anys es va fer la Pesca de l'Encesa. Era un esdeveniment organitzat per un equip de barques que feien foc a popa per atraure peixos com sardines i anxoves, que se salaven. Aquesta tradició va contribuir a la gran indústria de salaons que va tenir Cadaqués. Actualment, és un dels tres ports naturals que hi ha a la península Ibèrica, juntament amb Maó i Cartagena i el seu encant fa que sigui pràcticament obligatori visitar-lo.