Enlaces accesibilidad

El primer contacte amb l'espai des del passeig de Gràcia de Barcelona

  • Un grup d’astrònoms catalans van ser els primers a captar i gravar el so del primer satèl·lit en òrbita l'octubre de 1957
  • L’Sputnik, llençat per la Unió Soviètica, va ser el primer cos artificial de la història en arribar a l'espai

Por
El primer contacte amb l'espai des del passeig de Gràcia de Barcelona
L'observatori espacial del passeig de Gràcia de Barcelona

El programa 'De Carrer' permet descobrir llocs desconeguts pel gran públic, aspectes històrics que es manifesten a peu de carrer i detalls que, sovint, passen desapercebuts. Per exemple, al passeig de Gràcia de Barcelona trobem una cúpula que preserva el record d'un moment extraordinari. La presentadora Nerea Sanfe entrevista Pere Closas, un dels socis fundadors de l'Associació astronòmica Aster, que va ser uns dels testimonis de la fita.

La primera fita espacial

El 4 d'octubre de 1957 és un dia que va marcar la història de l'aeronàutica, sobretot per a un grup de joves entusiastes de l'astronomia a Barcelona va presenciar un moment sense precedents: ser els primers a captar i gravar el beep-beep-beep de l’Sputnik, el primer satèl·lit en òrbita. L'impacte de l'Sputnik, el primer satèl·lit artificial llençat per la Unió Soviètica el 1957, no només va trastocar el panorama de la carrera espacial, sinó que també va canviar la percepció de la humanitat sobre l'exploració de l'espai. L'anunci del seu llançament va provocar un entusiasme global i va despertar un nou fervor per la ciència i la tecnologia.

Telescopi de l'associació astronòmica Aster

Telescopi de l'associació astronòmica Aster

Un moment històric

L'associació astronòmica Aster, creada per estudiants apassionats per l'astronomia, el març de 1948, va escriure una pàgina única en la història del cosmos. Des de la seva humil seu inicial a l'àtic del passeig de Gràcia, gràcies a un periodista que els va informar de l’enviament del satèl·lit i l’ús d’una ràdio que van construir ells mateixos, van poder captar el senyal de l’Sputnik des de l’observatori català. El so emès va ser la primera confirmació sonora de l'enviament del satèl·lit soviètic durant la Guerra Freda. Aquesta gesta els va portar reconeixement internacional i un lloc en la història de l'exploració espacial. “Va ser un moment històric per la humanitat i la nostra petita contribució va ser que ho vam sentir”, afirma Closas.

Actualment, tot i haver de deixar la seva seu original al passeig de Gràcia el 2004 conseqüència de l'elevat preu del lloguer, el llegat d'Aster viu en la seva nova llar al carrer Viladomat. L'observatori original, ara abandonat, continua sent un record de la passió i l'enginy dels qui van contribuir a la seva creació, i que en l'actualitat, els vianants poden apreciar si presten atenció a la teulada del número 71 del passeig de Gràcia de Barcelona. Una cúpula que ha passat a la història.