Enlaces accesibilidad

Causes artificials de la desaparició de la sorra a les platges catalanes

  • Les darreres tempestes han deixat molt afectades les platges i els ports de Catalunya, i no només es deu al canvi climàtic
  • A 'L'altaveu', la biòloga Evelyn Segura explica les 3 causes provocades per les persones de la desaparició de la sorra a la costa catalana

Por
L'altaveu - Falta sorra al litoral català afectat per les tempestes

Amb el canvi climàtic, l’augment de les temperatures provoca la pujada del nivell del mar. L’aigua, quan s’escalfa, augmenta de volum i ocupa més espai, i això fa que creixi el cabal. A més, amb la calor, el gel es desfà i això implica més quantitat de H₂O als oceans. Per tant, quan hi ha temporals, l’increment del volum del mar fa que les onades arribin més terra endins i es mengi algunes platges. A Catalunya, la situació és crítica.

Amb tot, no és l’únic desencadenant de l’aniquilació del litoral. Sabies que l’acció de l’home és un dels principals motius de la pèrdua de terreny costaner? La biòloga Evelyn Segura explica a ‘L’altaveu’ les 3 causes artificials de la desaparició de la sorra a les costes.

1. Els espigons

a la cara nord sempre queden platges molt llargues i al sud es queden sense

Els espigons estan construïts per protegir platges, ports i altres infraestructures. No obstant això, trenquen els moviments naturals del mar. A Catalunya, l’onatge va del nord-est cap al sud, arrossegant i dipositant la sorra. Si es troba amb un mur, no pot fer-ho, i per tant "a la cara nord dels espigons sempre queden platges molt llargues i al sud es queden sense", assegura la biòloga.

Els espigons són una de les causes de la desaparició de la sorra a les platges.

Espigó amb un grup de gavines.

2. Platges artificials

el mar té memòria i reclama el que és seu

La creació de platges artificials va en contra de la naturalesa. L’ésser humà ha construït i ha ocupat espais que no pertocaven, un exemple són els passejos marítims. Però, “el mar té memòria i reclama el que és seu”, explica Segura. És a dir, s’emporta el que es troba per davant per recuperar el seu terreny.

3. Els embassaments

L’objectiu de la societat amb els embassaments és tenir-los plens, perquè asseguren dipòsits d’aigua. No obstant això, els pantans esdevenen un mur que els sediments dels rius, que han d’acabar al mar perquè les platges els necessiten, no poden traspassar. Per tant, a menys sediments, menys costa.