Arriba la primera pluja d'estels de la primavera: les Lírides
- Dues setmanes després de l’espectacular eclipsi solar, toca tornar a mirar al cel per la pluja de meteors de les Lírides d’abril
- El seu màxim s'assolirà durant la nit del 22, amb una intensitat de 18 meteors per hora
Després del fenomen tan espectacular com el del passat 8 d’abril, on tot el món va estar pendent de com la lluna s’interposava entre l’astre solar i la Terra en plena llum del dia, aquests pròxims dies tindrem un altre fenomen astronòmic, que aquest sí que es podrà observar des de Catalunya. Es tracta de la primera pluja d’estels de l’any, les Lírides.
Aquesta va començar el 16 d'abril i s'allargarà fins el 25 d’aquest mes, a partir de l’hora després de pondre’s el sol i fins que no torni a sortir. El seu punt màxim se situarà durant la nit del dilluns 22 i la matinada del dimarts 23, diada de Sant Jordi.
En què consisteix i per quin motiu tenim aquesta pluja de meteors?
Cada any per aquestes dates té lloc la pluja de meteors que, malgrat no sigui comparable amb les dimensions i intensitat de les Perseides del mes d’agost, probablement més conegudes com a Llàgrimes de Sant Llorenç, que tenen una intensitat d’uns 200 meteors per hora, ens permet veure durant la primavera el pas de fragments de cometa pel cel nocturn. Serà de caràcter moderat, ja que tindrà una activitat de 18 meteors per hora.
El cometa en qüestió és el C/1861, batejat amb el nom de Thatcher, fent referència al seu descobridor, i orbita al voltant del Sol un cop cada 415 anys, desprenent trossets de la seva composició pel camí, que quan coincideixen amb el pas del Planeta Blau, algun d’aquests frega amb la seva atmosfera, tot propiciant aquesta lluentor al cel observable des de la superfície terrestre.
Tot i no ser la pluja més espectacular de l’any, sí que es tracta d’una de les més antigues. Concretament, ja es tenia constància d’aquest esdeveniment astronòmic durant el període de les Primaveres i Tardors Xineses, en plena dinastia Zhou al segle VI aC., d’on sorgeix un escrit anomenat la Crònica de Zuo, el qual ja menciona les lírides.
Des d’on es podran contemplar?
Sempre que les condicions meteorològiques ho permetin, qualsevol punt de la superfície que no estigui gaire il·luminat i des d’on es pugui observar la foscor del cel serà una bona zona per poder observar la pluja de Lírides. En aquest cas no caldrà fer ús de mesures de protecció especials, ja que és un fenomen que no fa mal a la vista. Per veure-la, cal mirar en direcció nord-est, entre les constel·lacions Draco i Hèrcules, on es troba el conjunt celeste anomenat Lira, d’on prové el nom de la pluja en qüestió.
Desafortunadament, aquest any coincidirà que la nit del 23 al 24 hi haurà lluna plena, fet que dificultarà la màxima visibilitat del pas dels fragments de cometa per l’atmosfera terrestre, ja que la lluna es trobarà en la fase que proporciona més llum cap a la superfície i també en la que triga més a pondre’s. De fet, es preveu que a la nit del 22 al 23, quan assolirà el màxim la pluja d’estels, la Lluna començarà a ser visible a partir de les 19:24 i desapareixerà cap a les 06:17. No obstant això, no serà impossible poder-la contemplar si hi ha la suficient foscor des d'on es miri el cel. A més, també caldrà estar pendents del temps, perquè els núvols podrien fer la guitza en algunes comarques de Catalunya.