Enlaces accesibilidad

Les Escolàpies, la primera escola pública femenina de Sabadell

  • Al carrer de Sant Antoni de Sabadell hi havia les Escolàpies, la primera escola femenina pública del municipi
  • El presentador de 'De Carrer', David Fernández, descobreix la història d'un projecte educatiu molt important per a les nenes de la ciutat del segle XIX

Per
Les Escolàpies, la primera escola pública femenina de Sabadell
La primera seu de les Escolàpies, situada al carrer Sant Antoni de Sabadell.

El carrer de Sant Antoni de Sabadell se situa ben a prop de la Plaça Major i a uns cinc minuts de l'Ajuntament de la capital vallesana. En aquest punt va néixer un projecte educatiu dedicat exclusivament per a nenes i molt integrador: les Escolàpies. A 'De Carrer', el presentador David Fernández coneix els inicis d'una escola històrica al municipi.

La primera escola pública femenina de Sabadell

L'escola pública de les Escolàpies es van fundar l'any 1847 en el mateix carrer de Sant Antoni de Sabadell. Al cap de tres anys de la seva inauguració, la xifra d'alumnes superava la centena. A la comunitat hi vivien dotze monges, totes elles mestres, que van arribar a educar més de 200 estudiants. L'espai es va quedar petit i, per tant, van haver de traslladar-se al carrer sabadellenc de Sant Josep.

Un projecte educatiu femení i integrador

Les monges de les Escolàpies tenien una autonomia total en la direcció del col·legi, que va ser impulsada únicament per dones i estava destinat al públic femení de qualsevol classe social. En aquella època, a Sabadell imperava el treball infantil. Especialment pel que fa a les dones, perquè tenien les mans més petites i a les fàbriques funcionaven millor que els homes, per això ja les agafaven de ben petites.

Al text commemoratiu de la placa es recorda l'any d'inauguració de les Escolàpies i el nom de la fundadora, M. Paula Montalt.

La placa commemorativa de la fundació de les Escolàpies.

Les monges es van adonar de la gravetat de la situació i per aquest motiu acollien noies sense tenir en compte l'estatus de la seva família. La quota per estudiar al centre era inespecífica: cada casa pagava el que podia.