Enlaces accesibilidad

L'església del Carme, construïda pam a pam gràcies als feligresos de Lleida

  • L'església de la Mare de Déu del Carme, amb el seu estil modernista i elements del segle XVIII, és un destacat edifici ubicat a prop de l'estació de trens de Lleida
  • La notable ampliació de la parròquia va ser gràcies als esforços dels feligresos, un testimoni del fervor i la determinació de la comunitat per preservar aquest lloc de culte

Per
De Carrer - L'església del Carme, construïda pam a pam gràcies als feligresos de Lleida
Interior de l'església del Carme construïda gràcies als feligresos

L'església de la Mare de Déu del Carme, situada a pocs metres de l'estació de trens, és un edifici de característiques modernistes amb elements del segle XVIII. El seu origen es remunta a l'Orde dels Carmelites, quan van arribar a Lleida el 1272. El convent on habitaven es trobava a l'inici del camí de Corbins, i posteriorment, el 1669 es va traslladar al carrer del Carme.

Nerea Sanfe, presentadora del programa ‘De Carrer’, visita l’edifici amb la historiadora Ana Maria Gaya, qui explica com aquesta església va estar construïda gràcies a l’ajuda dels feligresos.

Església de la Mare de Déu del Carme

L'edifici va ser destruït el 1707 i reconstruït després de la Guerra de Successió. Quan les carmelites van ser exclaustrades el 1835, l'església es va convertir en seu de la parròquia de Santa Maria Magdalena fins al 1892, compartint el nom i la titularitat amb l'església de la Mare de Déu del Carme. No va ser fins al 1922 quan es va anomenar oficialment Parròquia de la Mare de Déu del Carme. Durant la Guerra Civil també va ser cremada, i el setembre de 1938 es va recuperar al culte.

De Carrer - Església Mare de Déu del Carme de Lleida

Façana de l'església de la Mare de Déu del Carme de Lleida vista des de la rambla Ferran

Un temple petit i ampliat

Entre els anys 1953 i 1959 l'edifici va ser reconstruït per l'arquitecte Gabino Lagarriga. Anteriorment, l’església només tenia accés pel carrer del Carme, però en construir-se la rambla de Ferran, la parròquia va aconseguir uns terrenys que permetien ampliar el temple. Van ser els mateixos feligresos de la parròquia els qui van dur a terme una campanya per obtenir-ho. La campanya, coneguda com a ‘pamés de cel’, va assolir els 5.000 pams de terra, beneint-los a 5 pessetes el pam. I així va ser com es va ampliar l’església del Carme de Lleida. L'altar, presidit per la imatge de la Mare de Déu del Carme Peregrina, és una talla daurada de fusta de cedre obsequi, també, d'una família de feligresos.