Els millors llibres en català per regalar aquest Sant Jordi!
- Coneix els millors títols per regalar aquesta diada de Sant Jordi a través d'entrevistes als seus autors
- Llibres de tots els gèneres i per tots els públics en les recomanacions d'RTVE Catalunya
Amb l'arribada de Sant Jordi, la celebració que fusiona la passió per la lectura amb la tradició i el romanticisme, sorgeix l'oportunitat de submergir-se en les pàgines dels llibres més destacats pels autors entrevistats en els programes 'Punts de Vista' i 'Cafè d'Idees' d'RTVE Catalunya. Les converses amb diversos escriptors enguany han revelat la riquesa i diversitat de la literatura contemporània, destacant tant les veus consagrades com les emergents que han captat l'atenció del públic i la crítica.
Uneix-te a nosaltres en aquest recorregut pel món de les lletres catalanes on cada llibre és una oportunitat perfecta per a celebrar la passió per la lectura aquesta diada. Bon Sant Jordi!
Un bon thriller: 'Allò que només els passa als altres'
En el joc de policies i lladres, amb qui anava? En el seu procés de documentació, ha tingut mai contacte amb delinqüents? I a la policia, hi té amics? Són algunes de les preguntes que l'escriptor de novel·la policíaca Andreu Martín va haver de contestar a l'interrogatori que el programa 'Punts de vista' li tenia preparat. Allà l'escriptor va presentar 'Allò que només els passa als altres', el seu nou llibre.
Marc Olvan és un advocat d'ofici en hores baixes, enamoradís i alcohòlic, que no passa precisament per un gran moment. Lidia Pedralba és una mare desesperada perquè el seu fill està a presó preventiva acusat d’haver violat un nen de 4 anys. Pedralba necessita un advocat per actuar contra Daniel Trujillo, el jutge que ha enviat a la presó el seu fill sense ni tan sols escoltar-lo, alhora que ha deixat en llibertat el cap del perillós clan dels Klimovski, que fa dècades que controla el tràfic de drogues i armes a Barcelona.
Per escriptores i lectores: 'Les nostres editores'
La periodista Magda Gregori presenta, també al 'Cafè d'Idees' de La 2 i Ràdio 4, el llibre 'Les nostres editores'. En ell, recull 26 maneres d’entendre l’edició, en català i en femení. "Vaig veure que totes tenien una manera diferent de veure l'edició. Fan una feina molt invivible, però imprescindible", explica l'autora. Les editores narren com la seva feina va molt més enllà de llegir i escollir llibres, i també, com s'ho fan per apostar per un títol.
Pels amants de la cuina: 'Cremo!'
La cuinera Maria Nicolau presenta el seu nou llibre titulat 'Cremo!', un assaig i un receptari on descobrir la particular trajectòria que l'ha portat a dedicar-se a l'ofici durant 25 anys. "S'assembla més a una novel·la d'aventures. És una narració molt física, que sents les olors", ha detallat.
En una entrevista al 'Cafè d'Idees' amb Gemma Nierga, admet que el llibre 'Cuina! O barbàrie' va suposar un abans i un després en la seva vida: "En transformar-ho en llibre, ressona. S'ha transformat en una cosa col·lectiva".
Pels músics: 'Història d'un piano'
El músic i escriptor Ramon Gener presenta el llibre 'Història d'un piano', una novel·la sobre el poder de redempció de la música que va guanyar el Premi Ramon Llull 2024. En una entrevista, l'autor revela la particularitat del piano que hi ha darrere de l'obra: "Després d'escriure la novel·la, m'he adonat que no és el meu piano".
El protagonista de la novel·la troba el piano de so vellutat que sempre havia volgut en una petita botiga del barri de Gràcia. Janusz Borowski, un home misteriós nascut en un bosc a l’est de Polònia, l’adverteix que es tracta d’un piano molt especial que ha de cuidar. El piano de cua, amb el número de sèrie 31887, és un Grotrian-Steinweg construït a Brunsvic, Alemanya, l’any 1915. La descoberta d’un secret ocult al seu interior el portarà a iniciar un llarg viatge en un relat que recorre la història d’Europa del segle xx.
Pels més seductors: 'Com un batec en un micròfon'
La filòloga Clara Queraltó ha publicat fa poc 'Com un batec en un micròfon', novel·la guanyadora de la novena edició del Premi Llibres Anagrama. Tot i que aquesta és la seva segona, l'autora va debutar el 2017 amb el recull de contes ‘El que pensen els altres’, que va ser guardonat amb el Premi Mercè Rodoreda d’Òmnium Cultural.
El seu nou llibre explora els mecanismes de la seducció i de l’atracció entre contraris. Amb el carnet de conduir acabat d’estrenar, la Gabriela puja a passar l’estiu al poble de l’avi, on guanyarà el primer sou. És el dia de Sant Joan, i al cap li reverberen en sentits oposats l’espessor d’una ressaca i la lleugeresa de saber que, tard o d’hora, les amigues li perdonaran que ahir desaparegués amb la cita d’una d’elles. Mentrestant marxa a banyar-se al llac.
Alhora, el Quim escolta amb sordina les indicacions del propietari de la casa que ha llogat amb uns amics per passar un parell de mesos de teletreball i descans. Irritable, se li ha ficat, entre orella i orella, l’eco persistent d’una revetlla que preferiria oblidar. Un cop instal·lat, surt a cremar excessos amb la dosi d’exercici de rigor, però a la bicicleta que ha trobat pel mas se li trenca la cadena i canvia el pedaleig per unes braçades en un llac que hi ha a la vora.
Per cuidar-te: 'La teva salut comença aquí'
El divulgador científic, Xavi Verdaguer, porta el llibre 'La teva salut comença aquí' al 'Cafè d'Idees'. Aporta consells per millorar la salut a través del cos i la microbiota: "El que menges és important, però, per algunes persones, no tant". L'expert en psiconeuroimmunologia explica que l'habitual és fer entre 12 i 25 pets al dia, entre 4.000 i 9.000 a l'any i com podrem saber quins faran pudor i quins no: "La gent vegetariana i vegana té més pets sense pudor".
Una biografia: 'Cor trencat'
25 anys després de la mort de Carles Sabater, el cantant de Sau, l'escriptor i periodista musical Pep Blay publica la biografia novel·lada 'Cor trencat'. Sabater va traspassar després d’un concert a Vilafranca del Penedès i els rumors sobre les causes de la seva mort prematura van estar a l’ordre del dia.
Cor trencat és la reconstrucció dels darrers dies, setmanes i mesos de la vida d'algú que no sabia que caminava al caire de l'abisme. Ho explica a 'Punts de Vista'.
Pels amants del futbol: 'Capitans'
El periodista i escriptor Guillem Balagué presenta el llibre 'Capitans' on repassa la història sobre capitanes i capitans que van lluir el braçalet del Barça: "El capità és un jugador que passa milers de filtres i, quan arriba, tothom sap qui és".
Al 'Cafè d'Idees', l'escriptor parla de les històries de noms com Alexanko, Cuyff o Alexia: "Les històries d'ells són molt interessants, les històries d'elles són brutals".
A través d'entrevistes exclusives amb alguns dels capitans més emblemàtics, Balagué ofereix una visió única del seu compromís, caràcter, entrega i responsabilitat. Descobreix com van lluitar amb les dificultats i els conflictes, com van mantenir l'enfocament i la disciplina al camp, i com van deixar un llegat durador al club i als seus seguidors.
Basada en fets reals: 'El niño'
L'escriptor Fernando Aramburu presenta al 'Cafè d'Idees' el seu nou llibre titulat 'El niño'. Una novel·la que parteix d'un fet real: la mort de 50 nens de primària per una explosió de gas a l'escola d'Ortuella el 1980.
"Aquest fet tràgic se'm va quedar molt gravat. És un llibre que he escrit amb guant blanc", ha dit l'autor. El literat també explica com la novel·la parla directament al lector i que el llibre no relata la veritat, sinó que es tracta d'una ficció.
Com cada any, RTVE Catalunya es bolca en la diada de Sant Jordi amb una gran cobertura per part dels serveis d'informatius de TVE Catalunya, Ràdio 4 i el magazín 'L'altaveu'. A més, els programes 'Culturas 2' i 'Saber y Ganar' dediquen els seus continguts a la celebració el Dia del Llibre.