El ninot que no para de donar voltes al carrer Argenteria de Girona
- Per les Festes de Primavera a Girona, al carrer Argenteria hi ha un ninot que dona voltes agafat a una barra que penja de dos balcons
- La presentadora de 'De Carrer', Nerea Sanfe', destapa tot el misteri que envolta aquest personatge
El carrer Argenteria de Girona se situa paral·lelament al riu Onyar i es troba a cent metres del centre històric de la ciutat. La travessera ha tingut una gran evolució: antigament, era una via de pas per vehicles, on també es podia estacionar; posteriorment, van posar la pedra com a superfície i es va convertir en una avinguda per vianants.
Tot i les modificacions que ha patit aquest passatge, hi ha un objecte que encara és lligat al carrer: el 'Tarlà', un ninot que no para de donar voltes. La presentadora de 'De Carrer', Nerea Sanfe, descobreix la història que hi ha al darrere d'aquest mític nino.
Qui és el 'Tarlà'?
El 'Tarlà' és un personatge insigne al carrer Argenteria i molt popular al municipi de Girona. És un arlequí, un dels personatges clàssics de la gloriosa 'comèdia de l'art' italiana del segle XVI que es caracteritzava per portar un vestit amb rombes de diferents colors. Inicialment, els diferents trossos de la vestimenta representaven la pobresa de la figura, però amb el temps va esdevenir una indumentària elegant.
La llegenda diu que durant les quarantenes per la pesta del segle XV hi havia un home que feia tombarelles per entretenir els veïns que estaven tristos, avorrits i malalts. Així doncs, el 'Tarlà' és un homenatge a aquest personatge i el ninot que penja de la barra giratòria imita d'alguna manera les acrobàcies que duia a terme.
Quina funció té 'El Tarlà'?
El 'Tarlà' apareix per les Festes de Primavera de Girona, que van començar dissabte 20 d'abril i que coincideixen amb la setmana de celebració del Sant Jordi. El ninot està penjat del suport que està enganxat a dos balcons, un a cada banda de la travessera. En aquest sentit, el titella queda a dalt de la gent que passa per la via.
La gràcia d'aquest putxinel·li és la seva funció: donar voltes a la barana a la qual està lligat sense parar. Antigament, se situava prop de la llibreria i els infants pujaven per fer-lo girar amb una manovella. Actualment, els avenços tecnològics permeten moure'l a distància, a mode teledirigit. Una aplicació del mòbil permet activar i desactivar el moviment rotatori del ninot. Ja no cal pujar al balcó per fer-lo girar, tot i que els nostàlgics encara poden fer-ho.