Enlaces accesibilidad

Arriba la lluna plena d'abril o Lluna Rosa

  • Aquesta nit coincidirà que a Catalunya tindrem un cel serè i idoni per a poder veure el satèl·lit terrestre en la seva forma completa
  • Cada 29 dies hi ha una lluna plena que rep una denominació diferent segons l’indret des d’on es contempla i la cultura dels seus habitants

Per
La Lluna Rosa acomiada la diada de Sant Jordi d’enguany
La lluna plena d'abril, anomenada també Lluna Rosa, entre d'altres noms

Per tercer cop durant el mes d’abril tocarà tornar a mirar el cel per veure-hi un fenomen únic. En aquest cas es tracta de la lluna plena del mes d’abril, la quarta d’enguany, que coincideix amb el final de la diada de Sant Jordi i les Lírides d’abril. Potser no és tan espectacular com l’eclipsi solar del passat 8 d’abril o una pluja d’estels a plena foscor, però no deixa de ser un fet curiós i interessant per aquelles persones que se senten atretes pel mosaic nocturn del cel.

La Lluna Rosa

Com cadascuna de les llunes plenes, la d’aquesta nit presenta una denominació característica. Concretament, es coneix amb el nom de “Lluna Rosa”. Es tracta d’un nom atribuït pels indígenes americans que fa referència a la prematura floració d’una planta nativa de l’est dels Estats Units anomenada Flox molsós (Phlox subulata) que és d’un color rosat. No obstant això, la lluna mantindrà el seu color habitual.

La Lluna Rosa acomiada la diada de Sant Jordi d’enguany

La Lluna Rosa, que malgrat no ser d'un color diferent, aquesta nit s'ha pogut contemplar perfectament des de la superfície per l'absència de núvols. Fotògraf: Miguel Ángel Ciudad

Un dels altres noms amb el qual es pot conèixer també és com a “Lluna de Pasqua”, pel fet que sovint coincideix amb la Setmana Santa. Tot i això, també presenta altres noms no tan coneguts, com per exemple la Lluna del Peix, ja que coincideix amb les migracions de la Saboga sapidíssima (Alosa sapidissima) a les zones costaneres nord-americanes. Depenent de la cultura o de la zona geogràfica se li dona un nom o un altre.

La Lluna Rosa acomiada la diada de Sant Jordi d’enguany

La lluna plena d'aquests dies es veu més petita al cel, ja que es troba en el punt més llunyà de l'òrbita el·líptica al voltant de la Terra

A part de ser lluna plena, aquesta també es és una microlluna perquè coincideix amb el moment en el qual es situa més allunyada de la seva òrbita al voltant de la Terra, a uns quatre cents mil quilòmetres del Planeta Blau i, per tant, es veurà més petita que habitualment. És el fenomen contrari de la superlluna, quan aquesta es troba més propera. 

Quan i des d’on es podrà observar?

Ja s'ha pogut contemplar des de dos quarts de dues de la matinada d’aquest dimecres 24 d'abril fins a aproximadament les set del matí d’aquest dimecres i tornarà a ser visible a partir de dos quarts de deu de la nit. Així i tot, el dijous continuarà sent visible la lluna gairebé en la seva forma completa.

La Lluna Rosa acomiada la diada de Sant Jordi d’enguany

La lluna plena aquesta nit passada. Fotògrafa: Carme Molist

Cal recordar que durant aquestes dates també és possible veure la pluja d’estels de les Lírides, que va començar el passat dia 16 i serà visible fins el proper dijous dia 25 d'aquest mes.