Catalunya regula l'ús fraudulent dels lloguers de temporada
- Queden exempts aquells amb finalitats de lleure, vacances, recreatives o culturals
- La suma d’habitacions llogades individualment no podrà superar el llindar màxim de preu de l'habitatge
- El decret entrarà en vigor des de la seva publicació al DOGC, probablement aquesta mateixa setmana
A partir d'aquest dimecres els lloguers de temporada, que fins ara havien estat exempts del topall que marca la llei estatal, amplien la contenció de rendes, si no s'acrediten com una estada vacacional.
Per tant, només queden fora aquells amb finalitats turístiques, de lleure, recreatives o culturals, com poden ser assistir a festivals i esdeveniments o a congressos.
Es tracta del decret llei que ha aprovat el Govern per evitar l'ús fraudulent dels lloguers de temporada i d'habitacions, dels quals també s'han fet concrecions.
L'import de l'habitació, sumat amb el de les altres habitacions de l'habitatge, no podrà superar el límit establert per l'immoble si s'arrendés de forma unitària.
Els pisos d'estudiants, considerats habitatges permanents
Aquells habitatges usats per a finalitats laborals, d’estudis, d’atenció o assistència mèdica seran sotmesos a la normativa, tot i tenir durada temporal, pel fet que estan destinats a cobrir necessitats d'habitatge permanent.
“🏠 La Generalitat regula els lloguers de temporada i d'habitacions.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) April 24, 2024
🗣️ Ester Capella anuncia mesures per a protegir els llogaters, amb "major informació i un règim sancionador" | @RTVECatalunya
📲 MINUT A MINUT: https://t.co/qmSKng94M6 pic.twitter.com/tdkSOPSD0A“
La consellera de Territori, Ester Capella assegura que són mesures per a protegir els llogaters. Per una banda, els contractes tindran annexada la informació sobre la causa de l'arrendament, per l'altra, s'estableix un règim sancionador per garantir que s'aplica la norma.
Infraccions per superar la limitació
Es considera molt greu, amb sancions que poden anar fins als 900.000 euros, llogar l’habitatge per un preu que superi el 30% del màxim aplicable, segons el règim de contenció de preus.
La norma també recull com una infracció greu, amb sancions de fins a 90.000 euros, llogar un immoble per un preu d’entre el 10% i el 30% superior; no fer constar en el contracte la causa de l’arrendament i repercutir en els arrendataris les despeses de gestió immobiliària, així com la formalització del contracte.
En tercer lloc, s'inclouen com a infraccions lleus, castigades entre 3.000 i 9.000 euros, no fer constar a la publicitat el preu del lloguer que resulta de l'aplicació del sistema d'índex, l'import de la darrera renda o si l'habitatge és propietat d'un gran tenidor en zones tenses.
Una mesura necessària segons els sindicats
El Sindicat de Llogateres celebra la regulació dels lloguers de temporada i d'habitacions. El portaveu, Enric Aragonès, afirma que el decret llei "posa fi a les trampes i fraus que volia fer el sector immobiliari per saltar-se la regulació de preus".
“🏡 El @SindicatLloguer considera que el decret que regula el lloguer de temporada "era urgent i necessari".
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) April 24, 2024
🗣️ Enric Aragonès: "Posa fi als fraus del sector immobiliari" | @RTVECatalunya
📲 MINUT A MINUT: https://t.co/qmSKng94M6 pic.twitter.com/ndaGn759bB“
D'altra banda, envien un missatge a les forces polítiques perquè es comprometin a convalidar la mesura abans que comenci la campanya electoral.
El sector immobiliari, en contra
En canvi, el sector immobiliari rebutja el decret llei. Segons el portaveu dels API a Catalunya, Carles Sala, és "deplorable" que l'administració catalana i espanyola treballin "paral·lelament". Assegura que el que fa és "generar confusió i inseguretat jurídica".
Per la seva banda, el portaveu de pisos.com, Ferran Font, considera que el nou text dificultarà encara més l'accés a l'habitatge de lloguer i ha lamentat la "percepció de persecució" als propietaris.