Enlaces accesibilidad

Laia Estrada: la candidata de la CUP vol tornar a ser clau al Parlament

  • Els cupaires han estat un dels grups més crítics amb l'estratègia pactista d'ERC amb el govern de Pedro Sánchez

Per
Laia Estrada, candidata de la CUP a les eleccions del 12 de maig al Parlament de Catalunya
Laia Estrada, candidata de la CUP a les eleccions del 12 de maig al Parlament de Catalunya

Lloc i data de naixement: Tarragona, 19 de setembre de 1982

Formació: llicenciada en Ciències ambientals per la Universitat de Girona i màster en estudis territorials per la UAB

Anys en política: va començar la seva carrera política activa com a regidora el 2015 a l'Ajuntament de Tarragona. El 2021 va encapçalar amb Edgar Fernández, la llista de la CUP a Tarragona a les eleccions al Parlament, on s'ha erigit en la principal portaveu del seu grup en temes com el Hard Rock.

Laia Estrada (Tarragona 1982) és l'única novetat entre els candidats que participen en la cursa electoral del 12 de maig. La diputada de la CUP substitueix una cara coneguda com és l'exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, que el 2021 va assolir el 6,7% dels vots, millorant en pràcticament dos punts els resultats dels comicis del 2017. Aquesta vegada, Estrada es va imposar en unes disputades primàries de la formació, amb el suport de 542 militants d'un total de 863, a Laure Vega que finalment va de número 2.

Procedent de l'Ajuntament de Tarragona, on va ser regidora durant 6 anys, al Parlament Estrada s'ha significat especialment com a portaveu dels antisistema en temes com el Hard-Rock, la defensa del model sanitari públic o la immersió lingüística a l'escola. Filla de sindicalista, forma part d'Endavant, el moviment més perfilat en l'eix ideològic, que s'ha imposat en la Pugna a Poble Lliure, que aposta per la unitat d'acció dins l'independentisme.

Marcant perfil propi al parlament

La CUP arriba a les eleccions del 12 de maig amb el propòsit de tornar a tenir un paper clau. El 2021 va suposar el ressorgiment després d'obtenir fins a 9 escons i sobretot, convertir-se en decisius, a l'hora de permetre que l'anomenada "majoria independentista" del Parlament pogués garantir-se la capacitat de poder formar govern i mantenir la Generalitat. Ara bé, durant aquests tres anys, el suport a la investidura de Pere Aragonès s'ha anat diluint fins al punt que ha quedat al marge, per voluntat pròpia, de les aprovacions dels Pressupostos del 22 i 23. L'estratègia pactista d'ERC amb Pedro Sánchez s'ha convertit en un dels retrets més habituals durant les sessions de control al Parlament.

Laia Estrada ha retret repetidament a ERC i Junts que malgrat "tirar-se els plats pel cap" fins al punt de trencar el Govern, sempre hagin estat més a prop del PSC que del front independentista a l'hora d'apostar pel model de país. El Hard Rock i el Quart Cinturó s'han convertit en cavalls de batalla durant els darrers anys. A l'hora de plantejar una possible investidura de Salvador Illa, la línia vermella del seu suport passa pel reconeixement del dret a l'autodeterminació.

Expectatives electorals

Les darreres enquestes somriuen menys a Laia Estrada del que ho van fer el 2021 a Dolors Sabater. Aquesta vegada, serà difícil que la fragmentació dins l'independentisme, i l'apaivagament dels ànims entorn del procés, ajudin a millorar els resultats. Tampoc la previsible baixada de la participació ajuda.

Els sondejos la situen per sota de la resta de formacions en intenció de vot. Ara bé, ja amb pitjors resultats, el 2017 els seus quatre diputats van resultar claus per completar la majoria absoluta dels independentistes i la investidura de Quim Torra, gràcies a la seva abstenció.