Avenços al camp de l'antienvelliment: la metformina, possible antídot
- La metformina és molt popular entre els investigadors antienvelliment perquè els diabètics que la prenen tenen més esperança de vida
- A 'L'altaveu', el Catedràtic de Medicina Molecular Salvador Macip mostra els avenços en l'estudi del fàrmac que encara està per verificar
La metformina és un medicament que s'utilitza per tractar la diabetis. No obstant això, ja fa temps que el fàrmac també és el més popular entre els investigadors de l'antienvelliment. Per què? El Catedràtic de Medicina Molecular de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, ho explica a 'L'altaveu', el programa presentat per la periodista Danae Boronat.
Els diabètics medicats viuen més temps
Els estudis demostren que la metformina influeix positivament en els canvis biològics relacionats amb l'edat. Macip afirma que fa 11 anys els investigadors es van adonar que les persones que consumeixen aquest fàrmac per combatre la diabetis tenen una esperança de vida més llarga. En aquest sentit, els científics pensen que el medicament pot ser clau per endarrerir l'envelliment, pal·liar les malalties relacionades amb l'edat, allargar la vida útil i afavorir la salut.
De moment, només funciona amb diabètics
“Amb una persona sana no sabem ben bé què fa. Estaríem modificant el metabolisme“
La metformina és un antídot amb moltes possibilitats, però el Catedràtic recomana no prendre riscos perquè l'aval científic per al seu ús contra l'envelliment encara no existeix. De moment, és un fàrmac que funciona amb diabètics perquè té unes funcions concretes al metabolisme: "Amb una persona sana no sabem ben bé què fa. Estaríem modificant un metabolisme que funciona normalment", assegura l'especialista.
A més, com qualsevol medicament, el pal·liatiu té efectes positius i negatius que també s'han d'estudiar: "Si donés maldecaps o diarrees, es pot tolerar com a tractament curt, però com a teràpia crònica no", assegura Salvador Macip, al programa 'L'altaveu'.