Enlaces accesibilidad

Monedes falses: com saber si ho són i què fer amb elles?

  • Desmantellada una banda d’origen xinès que ha posat en circulació mig milió de monedes falsificades
  • El cap de la Unitat Central de Falsificació de Moneda dels Mossos t'ensenya uns trucs per distingir monedes falses a L'altaveu

Per

L'altaveu - Monedes falses: com saber si ho són i què fer amb elles?

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han desmantellat una banda d’origen xinès que ha posat en circulació mig milió de monedes falses a través de comerços, casinos i màquines escurabutxaques.

Sabries com actuar si algú et dona una moneda o un bitllet fals? El cap de la Unitat Central de Falsificació de Moneda dels Mossos, Sergi Sánchez, visita L'altaveu perquè aprenguis a detectar quan una moneda és falsa.

Com saber si una moneda és falsa?

Tot i que a ull nu les diferències són gairebé imperceptibles, la clau per detectar si es tracta d'una moneda falsa o no és intentar agafar-la amb un imant. Si queda enganxada és autèntica! Un truc 100% fiable perquè aplicar imantació a les monedes m'apujaria tant el preu que no sortiria a compte falsificar-les.

TD1 **MONEDAS FALSAS 24042024

TD1 **MONEDAS FALSAS 24042024

Què fer si tens monedes falses?

El primer és intentar recordar d'on ha sortit aquesta moneda, si no ho saps, cal anar a interposar una denúncia. "El que no podem fer és deixar que continuïn circulant aquestes monedes", assegura el cap de la unitat de falsificació. Gràcies a la denúncia es faria una anàlisi pericial a la moneda que determinaria d'on ha sortit.

Una persona que adquireix monedes falses sabent-ho està cometent un delicte penat de 8 a 12 anys de presó. A més, si algú rep monedes per un valor superior a 400 euros i intenta col·locar-les a un altre, també estaria cometent un delicte amb penes de 2 a 4 anys.

Pel que fa als bitllets, els més falsificats són els de 50 i els de 100. Els experts recomanen moure el bitllet i veure si fa efecte de tornassol. Si no ho fa, és fals.