Prop de 18.000 persones es presenten a les oposicions de docent per cobrir 9.344 vacants
- Opositors parlen de les dificultats per preparar les proves mentre treballen i cuiden la vida familiar: "És una gimcana"
- De les 90 especialitats, a 25 hi ha més places que aspirants, sobretot les de tecnologia, la informàtica i les matemàtiques.
Aquest dissabte s'inicien les proves de concurs oposició per cobrir les 9.344 places vacants de docents del Departament d'Educació, de 90 especialitats diferents. Aquestes oposicions són les primeres després dels concursos extraordinaris d'estabilització i tenen caràcter ordinari. Un cop acabi el procés al mes de juny, el percentatge d'interinitat quedarà per sota del 8%, també gràcies a l'estabilització aconseguida mitjançant el concurs de mèrits i les oposicions extraordinàries que es van realitzar en 2023.
Així doncs, aquest dissabte es reuneixen els 224 tribunals en 136 seus diferents, repartides en 68 municipis catalans. Els 17.767 aspirants que s'han presentat a les proves hauran de dur a terme la primera prova, que consta de dues parts: la pràctica i el desenvolupament d'un tema. La segona prova consisteix en una presentació presencial de la programació didàctica que han hagut d'entregar prèviament, i de la situació d'aprenentatge o unitat didàctica.
Places convocades
De les 9.344 convocades aquesta vegada, 2.131 són de mestres i 6.947 de professors d’ensenyament secundari. També hi ha 131 places d’especialistes en sectors singulars de formació professional (FP); 55 de professors de l’Escola Oficial d’Idiomes; 71 de professors d’arts plàstiques i disseny i 9 de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny.
Les especialitats amb més places convocades són matemàtiques, amb 720; d’educació primària, 705; anglès, 627; llengua catalana i literatura, 555; orientació educativa, 519 i tecnologia, 509. Les especialitats convocades corresponen a les ofertes públiques aprovades pel Govern en funció de les necessitats del sistema educatiu.
Nervis i expectatives entre els aspirants
Ha arribat l'hora de plasmar sobre el paper tot el que saben i l'experiència que molts ja tenen dins de l'aula. Els prop de 18.000 aspirants aprofitaven els últims moments per repassar el temari abans d'examinar-se, entre molts nervis, i altres amb més tranquil·litat. Comenten que no ha estat fàcil preparar-se les proves: compaginar la feina, la vida familiar i preparar les oposicions ha resultat una "gimcana" per molts aspirants. "He anat de bòlit tot el curs i el que vull és que s'acabi el procés", sospira l'Andreu, un dels opositors.
“🧑🎓Nervis i expectatives... són algunes de les sensacions de les més de 17.000 persones que comencen les oposicions de la Generalitat a docents
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) April 27, 2024
👉Es cobriran més de 9.300 vacants
➕Notícies a https://t.co/YCp3AoruJW pic.twitter.com/UEYHsap0aj“
Opositar lluny de casa
En molts casos, els opositors s'han de desplaçar lluny de casa per accedir a les proves. S'han de buscar allotjament a prop de centre on es fan els exàmens, per poder estar tranquils i descansats abans de l'examen, preparar el temari fins a l'últim moment i evitar imprevistos de darrera hora. Hi ha especialitats que no s'examinen a tot arreu, sinó que només ho fan en una localitat en concret, com és el cas d'Educació Física. Dels 12 tribunals que examinen aquesta especialitat, només 2 són a Barcelona.
Els sindicats parlen de mala planificació. "El que s'ha de mirar és on s'han inscrit els aspirants i aleshores en funció del nombre d'aspirants que tu tinguis en una zona posa tants tribunals com aspirants tinguis. Tenim moltíssimes persones que els ha tocat a dues hores de casa seva, per tant, no s'ha fet ben bé. No s'han creat prou tribunals perquè això no passi", comenta Iolanda Segura, del Sindicat USTEC
El Departament assegura que s'ha fet una distribució equilibrada del nombre de candidats respectant, sempre que ha estat possible, la proximitat.