Enlaces accesibilidad

Fins a 7 anys de presó per a quatre mossos d'esquadra per una detenció il·legal en plena pandèmia

  • L’Audiència de Barcelona també els condemna per falsedat documental, delicte contra la integritat moral i lesions

Per
Judici als quatre mossos d'esquadra per detenció il·legal i falsedat
Judici als quatre mossos d'esquadra per detenció il·legal i falsedat

L’Audiència de Barcelona considera provat que els quatre agents dels Mossos d'Esquadra van detenir un jove sense motiu, el van vexar, li van produir lesions i després van falsejar l’atestat per justificar la detenció. Els fets que la sentència considera provats són de la nit del 13 de novembre de 2020.

Els fets

Els agents del grup d’ARRO van aturar un grup de joves a Ciutat Vella de Barcelona per sancionar-los, ja que estaven infringint el toc de queda (eren les 23:30 h i a les 22:00 h ja no podien ser al carrer). Els joves no van fer cas al primer avís, sinó al segon. Aleshores, els mossos els van posar contra la paret per identificar-los.

La víctima els va dir que haurien d’haver aturat la persona que els acabava de robar cinc euros. Aquest comentari, recull la sentència, va molestar un dels agents. Aquest mosso, tal com va quedar recollit en unes imatges gravades per una veïna, va colpejar el jove amb les dues mans, el va empényer contra la paret i després el va tirar a terra.

Els altres condemnats es van anar afegint a la reducció i van incrementar el mal a la víctima. Finalment, se’l van endur a la comissaria de les Corts i allà, segons la sentència, van redactar un informe on acusaven falsament el jove d’atemptat contra l’autoritat.

La víctima al·lega "tortures"

Al judici, celebrat a principis d’abril, la víctima va assegurar que l'estaven "torturant". "Quan estava a terra em van posar els genolls al clatell i em van colpejar. Em feien molt mal als turmells i em trepitjaven una mà", assegura. També va reconèixer que no els va donar la seva identitat real perquè, va argumentar, en aquell moment estava en situació irregular.

En acabar el judici, la fiscalia va insistir que l’actuació va ser un “abús policial” i va reclamar fins a 7 anys i mig de presó pels agents, mentre que l’acusació popular d’Iridia va demanar fins a 15 anys.

En canvi, les defenses van assegurar que els mossos van actuar respectant els protocols en tot moment i amb la força mínima indispensable per reduir una persona agressiva. També diuen que va ser una actuació de “manual” i que el vídeo gravat per la veïna estava “manipulat”.

La sentència no és ferma i es pot recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.