Pablo Vierci, autor del llibre 'La societat de la neu': "Mai els vam donar per morts ni vius"
- El periodista Pablo Vierci visita 'Punts de Vista' per parlar de 'La societat de la neu', llibre en què es basa el film de J.A. Bayona i que relata la tragèdia dels Andes
- El llargmetratge ha guanyat el Premi Sant Jordi de Cinematografia 2024 a millor pel·lícula espanyola
L’escriptor i periodista Pablo Vierci va recollir el testimoni dels 16 supervivents de la tragèdia aèria dels Andes a ‘La societat de la neu’, llibre en el que es basa la pel·lícula de Juan Antonio Bayona. Un testimoni honest que recull les paraules del que van sobreviure, i morir, en mig del no res sense menjar ni abric.
A ‘Punts de Vista’, programa disponible a RTVE Play, Pablo Vierci defineix els 72 dies en què els seus companys d’escola i amics van estar desapareguts com uns llimbs: “Mai els vam donar per morts ni vius, estaven desapareguts”. El sinistre va tenir lloc als Andes quan els jugadors de l’equip de rugbi Old Christians Club de Montevideo i els seus acompanyants viatjaven a Santiago de Xile.
Vierci assegura que té la consciència tranquil·la, perquè mai es va plantejar assistir a aquell viatge com sí que ho van fer altres amics seus. “Ells van quedar molt més bloquejats amb el tema que jo”, relata. “Em sento compromès a explicar-lo o a ajudar a explicar-lo en un llibre o amb J.A. Bayona”, afegeix.
“Va haver-hi 16 vius, perquè va haver-hi 29 morts“
L’adaptació cinematogràfica del director català està sent un èxit en premis i en espectadors. ‘La societat de la neu’ ha guanyat el Premi Sant Jordi de Cinematografia 2024 a millor pel·lícula espanyola. A més, també va endur-se 12 premis Goya i va obtenir dues nominacions a la passada edició dels Oscar. “Va haver-hi 16 vius, perquè va haver-hi 29 morts, aquest és l’enfocament del film de Bayona”, manifesta l’autor.
El malson dels Andes
L’escriptor Pablo Vierci sosté que el que va passar als Andes s’oposa al que sempre s’ha exposat a les ficcions apocalíptiques. “Aquest fet demostra que, davant les pitjors circumstàncies, l’ésser humà mostra compassió i misericòrdia”, diu.
Davant l’èxit de ‘La societat de la neu’, tant del llibre com de la pel·lícula, Vierci no se sorprèn. “No vull ser arrogant, però jo coneixia el poder d’aquesta història”, manifesta. “És un símbol de l’home quan es reconcilia amb si mateix, també de la fraternitat i de la generositat”, afegeix.
Juan Antonio Bayona va descobrir ‘La societat de la neu’ mentre es documentava pel llargmetratge ‘Lo imposible’. Des del 2011 s’ha treballat per tirar endavant aquest projecte, finalment produït per Netflix. “Va ser dur, però molt gloriós, perquè a la fi de cada dia l’espurna que es va encendre als Andes es tornava a encendre”, recorda Pablo Vierci.