La xocolata en perill: un virus destrueix els cultius
- La xocolata podria desaparèixer si no es troba un remei ràpid a un virus de ràpida propagació
- El cacau té beneficis per la salut de les persones
Us agrada la xocolata? Sou d’aquells i aquelles que no podeu viure sense ella? Què preferiu, xocolata negra, amb llet o blanca? Sigui quina sigui la vostra preferida molta atenció perquè el cacau està en perill.
Sí, sí, ho heu llegit bé: un virus de ràpida propagació amenaça la salut de l’arbre del cacau i la seva producció podria patir una baixada important si no es troba un remei ràpid per solucionar aquest problema. Descobreix que està passant a L'altaveu.
L'origen del cacau
El cacau prové majoritàriament de l'Àfrica occidental. Països com Costa d'Ivori i Ghana són dos dels seus grans productors. Ara, però, uns insectes anomenats cotxinilles amenacen les seves fulles, brots i flors. I és que la collita de xocolata ha baixat entre un 15 i un 50% i, per tant, els preus han augmentat. Ghana ja ha perdut més de 250 milions d'arbres en els últims anys per culpa d'aquest brot. "En situacions d'altes temperatures i sequera els arbres estan més dèbils", comenta la biòloga Evelyn Segura.
Hi ha solució?
Quina és la solució? S'han intentat talar arbres i fins i tot vacunar-los. Això, però no és factible perquè les vacunes resulten molt cares i un arbre vacunat produeix menys collita. Ara el que s'intenta és plantar-los distanciats els uns dels altres perquè els insectes no puguin saltar entre ells.
Els beneficis de la xocolata
La nutricionista Magda Carlas assegura que la xocolata negra té nutrients molt interessants, però conté molt sucre. "No recomanaria més de 25-30 g al dia", afegeix. Els grans de cacau contenen polifenols, unes substàncies vegetals amb acció antioxidant i antiinflamatòria. A més, el consum moderat de xocolata pot reduir els rics d'acumulació de colesterol a les artèries.