Enlaces accesibilidad

Els salaris i la reducció de la jornada laboral marquen el primer de maig

  • CCOO i la UGT congreguen uns 10.000 manifestants (5.000 segons la Guàrdia Urbana) a la Via Laietana de Barcelona
  • Diversos candidats a les eleccions del 12M han participat a les manifestacions convocades pels sindicats

Per
Unes 10.000 protagonitzen la manifestació a la Via Laietana de Barcelona pel primer de maig
Unes 10.000 protagonitzen la manifestació a la Via Laietana de Barcelona pel primer de maig

Reduir la jornada laboral i incrementar els sous per aconseguir la plena ocupació. És la principal reivindicació que s'ha escoltat a la manifestació d'aquest 1 de maig, Dia del Treballador. Milers de persones han tornat a sortir al carrer en aquesta jornada festiva i reivindicativa per reclamar millores de les condicions laborals

A Barcelona, els dos sindicats majoritaris, UGT i CCOO han congregat uns 10.000 manifestants que han recorregut la Via Laietana. La Guàrdia Urbana ha rebaixat aquesta xifra a 5.000.

CCOO i UGT omplen el centre de Barcelona amb motiu de la manifestació del primer de maig | CLIMENT SABATER

La resta de capitals catalanes també han celebrat manifestacions amb motiu del Dia del Treballador convocades per CCOO i UGT A Tarragona, unes 400 persones han marxat pel centre de la ciutat amb la demanda de la plena ocupació com a demanda a partir de la inversió en serveis públics com l'atenció a la gent gran i les cures. A Girona, mig miler de manifestants han reclamat, entre d'altres, canviar el model turístic i posar fi a la precarietat al sector. A Lleida, unes 400 persones han denunciat la situació de precarietat de la demarcació, on els convenis laborals són inferiors als de la resta de Catalunya.

És viable una setmana laboral de 35 hores? | Míriam Andreu

Reivindicacions dels sindicats majoritaris

El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha demanat els treballadors "defensar la plena ocupació" amb els seus vots en les eleccions catalanes del 12 de maig. Pacheco ha apostat per un govern d'esquerres després de les eleccions i "donar continuïtat a les polítiques" que han impulsat els sindicats, com l'augment de l'SMI i la reforma laboral. Segons el líder de CCOO el finançament públic s'ha d'orientar cap a invertir més en la indústria i una millora de l'estat de benestar, per arribar a tenir "salaris dignes".

Per la seva banda, el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, ha apostat per establir un SMI català d'uns 1.400 euros i una reducció de la setmana laboral, fins a les 32 hores: "Hem de cobrar més". Ros també ha demanat fer un "front comú" en les eleccions catalanes del 12 de maig i les europees del 9 de juny:  "L'extrema dreta no és un problema només d'Europa. A Ripoll (Girona) també governa l'extrema dreta. L'extrema dreta, sigui catalana o espanyola, és extrema dreta", ha dit.

Altres manifestacions

A banda de les manifestacions dels sindicats majoritaris, la resta de centrals sindicals n’han convocat de pròpies. La CGT s’ha concentrat als Jardinets de Gràcia contra la precarietat i la pobresa amb contundents crítiques als polítics.

I també l’USOC, des de la Plaça Jacint Verdaguer, ha centrat la seva reivindicació en els contractes precaris i temporals, i exigeix posar-hi fi per buscar una ocupació plena.

La Intersindical, per reclamar una reducció de la jornada laboral a 32 hores i poder tenir així una millor conciliació amb la vida.

Ja a la tarda,  a prop d'un miler de persones han secundat la convocatòria de la Taula Sindical de Catalunya (TSC), integrada pels sindicats CGT, CNT, COBAS, COS, IAC i SO. El sindicalisme alternatiu ha fet una crida a lluitar contra la precarietat laboral i per la llibertat de Palestina. La marxa ha arrencat de l'estació de Fabra i Puig, al districte de Sant Andreu, i des d'allà han iniciat un recorregut cap a Nou Barris amb final previst a la plaça de la República.