Barcelona aprova els pressupostos, amb la inversió social més alta de la història
- Collboni estrena els comptes amb 3.800 milions d'euros i es converteixen en els més socials i expansius de la història
- L'alcalde veu òptim ampliar el govern abans de l'estiu, però encara no concreta amb qui el formarà
Aquest dijous entren en vigor els pressupostos municipals de Barcelona, pràcticament un any després des que Jaume Collboni fos elegit nou alcalde de la ciutat. Uns comptes que es publiquen finalment en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), però que han hagut de passar primer, però una qüestió de confiança, activada al mes de març, perquè l'executiu no va aconseguir suports suficients per tirar-los endavant.
Per tant, Collboni estrena comptes amb més de 3.800 milions d'euros, un 5,9% més que el 2023. Garanteixen la inversió social més alta registrada fins ara, amb prop de 440 milions i compta amb partides molt destacades per donar resposta a les principals preocupacions ciutadanes com són l’habitatge, la seguretat o l’endreça de l’espai públic.
Pròximes actuacions
Pel que fa a la despesa, la partida més gran és la destinada a serveis socials i promoció social (438,7), seguida de benestar comunitari (419), és a dir, a l'endreça i la cura de l'espai públic, seguretat i mobilitat ciutadana (396), el que inclou un increment de 125 agents a la Guàrdia Urbana, i transport públic (183).
La capacitat inversora municipal també creix fins als 777,6 milions d'euros i permetrà executar actuacions estratègiques com la transformació de la Rambla, la cobertura de la Ronda de Dalt, la reforma del Mercat de l’Abaceria, el pla de climatització d’escoles o el Pla de Barris. Destaca, també, l’aposta prioritària per construir i ampliar el parc d’habitatge públic, amb 153 milions.
Altres inversions previstes són els 30 milions d'euros per al barri de la Barceloneta, on està previst fer un nou CAP, ampliar l'Hospital del Mar o cobrir el camp de futbol de la Maquinista, entre d'altres.
Mirada posada en formar govern
Una vegada aprovats els pressupostos, l'alcalde de Barcelona veu "òptim" ampliar el govern abans de l'estiu, però no concreta amb qui. De fet, si va arribar a activar el mecanisme de la qüestió de confiança va ser perquè únicament tenia el suport d'ERC, amb cinc regidors, perquè els comuns van acabar votant 'no' als comptes per no haver arribat a un acord de mandat per formar un govern d'esquerres.
Així i tot, el batlle recorda que el que es va pactar amb els republicans, "no vol dir necessàriament res en aquests moments" i que l'Ajuntament aposta per arribar a pactes més amplis: "Jo defenso governs progressistes, però també som una força política d'acord ampli; també hem fet acords amb Junts". Per tant, un mandat que encara no se sap com evolucionarà.