Enlaces accesibilidad

40 anys del primer trasplantament de cor a Catalunya

  • El primer trasplantament de cor a Catalunya es va fer a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona sota la direcció de Josep Maria Caralps
  • Una intervenció pionera que va iniciar un procés de donacions i conscienciació ciutadana excepcional: enguany se n'han batut tots els rècords

Per
Juan Alarcón Torres surt de l'Hospital de Sant Pau amb un cor nou
Juan Alarcón Torres surt de l'Hospital de Sant Pau amb un cor nou

El 8 de maig del 1984, un cor arribava a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. L'equip del doctor Josep Maria Caralps (Barcelona, 1942) estava a punt i concentrat per a canviar-li a un jove que ja no podia ni caminar, i a qui donaven tres mesos de vida.

40 anys de trasplantaments de cor a Espanya

Una operació pionera, complicada i arriscada, que va obrir camí perquè milers de persones visquessin anys, i moltes visquin actualment, amb un cor que no és amb el que van nèixer.

Un cor per a Juan

Juan Alarcón Torres era del barri de la Florida, a la mateixa ciutat on hi ha l'Hospital de Bellvitge que va extreure el cor al donant mort. Les imatges de la recuperació del pacient eren molt esperades i fins i tot es va permetre L'Informatiu de TVE Catalunya entrar a l'UVI per veure'l, inconscient, poques hores després de la intervenció.

El primer trasplantat de cor a Catalunya, a la UCI

Una operació així només es feia a grans hospitals d'alguns països d'Europa i als Estats Units. A Espanya es va provar un cop, i va ser un fracàs. Aquesta primera vegada a Sant Pau va ser obrir la porta als trasplantaments: les imatges del pacient es van veure arreu i molt malalts de cor volien entrar al programa de l'hospital barceloní per continuar vivint.

La recuperació d'aquest primer trasplantat semblava ràpida: l'havien operat el 8 de maig, i el 16 ja va parlar, per primer cop, amb TVE.

Primeres paraules de Juan Alarcón, trasplantat de cor

També va aixecar expectació saber de qui era aquell cor: en una roda de premsa al departament de Sanitat es va especificar que provenia d'un jove mort en accident de trànsit.

La vida després d'aquell quiròfan

A Juan Alarcón no li va fer gaire gràcia haver-se convertit en protagonista a les notícies, i el va sorprendre tanta premsa esperant-lo a la sortida de l'Hospital. Va marxar cap a casa al cap de poc mes d'un més de l'operació, el 15 de juny. Tothom se'n volia acomiadar.

Juan Alarcón, trasplantat de cor, surt de l'Hospital

El jove d'Hospitalet va poder viure amb el seu nou cor durant nou mesos. Va morir a casa de la seva família mentre dormia, per un rebuig agut de l'òrgan.

Una fita que va obrir camí

El doctor Josep Maria Caralps, cirurgià cardíac, va dirigir l'equip de l'Hospital de Sant Pau que el 1984 va fer el primer trasplantament de cor a Catalunya. Caralps està convençut que calia avançar en aquest camí, que obrien una porta a un tractament imprescindible per a molts malalts, que no tenen cap altra possibilitat.

J.M. Caralps: primer trasplantament de cor a Catalunya

Quan encara Alarcón es recuperava de l'operació, Joan Noya, cap mèdic de Sant Pau, avaluava amb optimisme el futur de les tècniques que començaven a utilitzar a quiròfan i durant les cures.

Joan Noya avalua el futur dels trasplantaments

Quaranta anys després d'aquella fita, a Catalunya s'han batut tots els rècords de trasplantaments i de donació d'òrgans: enguany, de gener a març de 2024, s'han fet 390 trasplantaments, 17 dels quals de cor. La conscienciació sobre la necessitat de donar els òrgans d'un familiar continua sent de les més altes del món.

Molts cors que van quedar sense vida continuen bategant al pit de persones gràcies als equips de l'Hospital de Sant Pau, del Clínic i de l'Hospital de Bellvitge, en el cas dels adults. Els trasplantaments de cor pediàtrics a Catalunya es fan a l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron.