Enlaces accesibilidad

La malva, una flor medicinal i comestible

  • Júlia Yuste, responsable de planter del col·lectiu Eixarcolant, explica els usos medicinals i comestibles de la malva
  • Coneix com és el procés de recuperació de plantes silvestres que es poden menjar 

Per
Va de Verd - Flor de malva pel refredat

La malva silvestre és una planta amb flor que acostuma a créixer als marges dels cultius i els camins. És per això, que també s'engloba dins del grup de les anomenades 'males herbes', ja que prefereix els sòls on hi ha hagut intervenció humana. Tot i això, la malva és un vegetal comestible i compta amb innumerables aplicacions medicinals.

Origen

Les malves són característiques per les seves fulles cuirassades i flors de tonalitats liloses. Tot i que és un gènere de plantes conformat per una trentena d’espècies, la més comuna és la Malva sylvestris

Es tracta d’una espècie de la família de les herbàcies originària d'Europa, però s'ha estès per zones d'Àsia, Àfrica i Amèrica del Nord, perquè s’adapta a climes tan temperats com tropicals. A Catalunya, és freqüent trobar exemplars de malva silvestre en àrees poc muntanyoses i amb pluja moderada. 

Aplicacions medicinals 

Júlia Yuste, responsable de planter del col·lectiu Eixarcolant, explica que la malva és molt versàtil com a remei natural dins de l’àmbit de la medicina. “Conté molt de mucílag, una fibra soluble present a la flor, que té propietats emol·lients que ajuden a guarir els teixits i suavitzar-los”, puntualitza.

Les propietats del mucílag contribueixen a calmar els símptomes relacionats amb afeccions respiratòries, digestives i tòpiques. Si tens un refredat, et pot alleujar el tracte respiratori i afavorir l’expectoració. D’altra banda, si vols calmar irritacions estomacals o millorar el trànsit intestinal també pot ser molt útil. Fins i tot, el mucílag de la malva ajuda a guarir ferides i curar picades d’insectes. 

Com fer un xarop de malva per curar el refredat?

La responsable de planter d‘Eixarcolant ensenya a ‘Va de Verd’ els passos a seguir per fer un xarop de malva per curar el constipat. A part de les seves flors, també necessitarás com a ingredients aigua, sucre, hisop i farigola. 

Primer, cal posar l’aigua a bullir i quan estigui a punt es pot incorporar la malva, la farigola i l’hisop. Aquestes dues darreres plantes també són molt antisèptiques per les vies respiratòries, així que potenciaran l’eficàcia d’aquest remei natural. A continuació, cal afegir sucre perquè el xarop resultant es pugui conservar durant uns mesos. 

Totes les plantes amb l’aigua bullent s’han d’infusionar durant 10 i 15 minuts. Després s’ha de colar la mescla i ja estarà llesta per guardar-la a un recipient i poder utilitzar-la com a xarop casolà contra el refredat.

Com fer un xarop de malva per curar el refredat?

Colant la malva per fer el xarop.

Com cuinar la malva?

La malva també es pot cuinar! És una planta silvestre comestible molt rica en vitamines A, B, C i E i les seves fulles es poden consumir tant crues com cuites. Júlia Yuste recomana cuinar-les al vapor durant uns 10 minuts. Sabies que al Marroc fan la Bakkoula, una amanida que té com a protagonistes les fulles de malva?