Com cultivar el xili? Consells per fer créixer aquest pebrot picant
- A 'Va de Verd’ l'agricultor Ferran Gispert dona les tècniques bàsiques pel cultiu del xili
- Com fer un herbari de fulles i flors fàcilment
El xili, també anomenat bitxo, pebrot o pimentó, és una varietat de Capsicum annuum, un gènere de plantes amb origen en climes càlids i tropicals d’Amèrica del Sud, que se sol adaptar arreu del món. A més, és un aliment que compta amb infinitat de propietats nutricionals i medicinals.
També el trobem al Baix Empordà, on l’agricultor Ferran Gispert (@quinspebrots) i la seva filla Arlet, revelen a ‘Va de Verd’, programa presentat per María Gómez, els consells més bàsics pel cultiu d’una planta ben coent: el xili!
Primer pas: selecció
A l’inici del procés és molt important saber escollir una bona llavor que no disposi de malformacions o taques. Això pot prevenir que en un futur la planta tingui malalties i afavorir un creixement sa i fort, tant de les arrels com de les fulles.
Segon pas: cultiu
Per cultivar bé el xili i afavorir una bona germinació, cal una temperatura adequada i una mica d’humitat. Les llavors es poden germinar amb un paper humit o amb terra. L’agricultor Ferran aconsella que si es fa servir terra, aquesta es regui abans de posar-hi la llavor per evitar que s’enfonsi. Un bon substrat és essencial per aconseguir un bon xili, per tant, millor que sigui fèrtil i ben drenat.
Un cop la planta ja ha crescut i hi ha suficients fulles, és moment per trasplantar-la en un lloc amb terra humida però, sobretot, és important que no hi hagi llum directa durant el procés.
Dels diferents tipus de pebrot que hi ha: dolços, xilis de Jalapa, pebrots del padró, bitxos de l'Havana, ‘super hot’... La capsaïcina és el component principal que causa el picant, activa els receptors i provoca la sensació de cremor. Tanmateix, alguns estudis revelen una influència positiva en la salut de les persones, alleugerint el dolor d'alguna molèstia, baixant la tensió arterial i millorant la digestió.
Cal tenir en compte que necessitaran més o menys aigua en el seu cultiu, segons el grau de picantor de l’escala Scoville que es vulgui assolir. Per aconseguir-ho, Gispert recomana causar un estrès hídric a les plantes, és a dir, generar un excés de reg per provocar que aquestes surtin més picants.
Tercer pas: collita
Si els passos anteriors s’han realitzat bé, uns 120 dies després de la germinació hi haurà flors i hauran crescut els pebrots. Ara només és qüestió d'escollir el millor xili de tots i presentar-lo a taula amb alguna guarnició o introduir-lo en algun plat. Per cert, t'atreveixes a provar el Carolina Reaper que és el ‘Guinness World Record' al xili més picant de la història?