L'única casa-museu de Girona: la Casa Masó, la de la façana blanca
- La Casa Masó és l'única casa-museu de Girona, està situada entre el carrer Ballesteries i el riu Onyar, el de la famosa postal
- El presentador del programa 'De Carrer', David Fernández, parla amb el director de la Fundació Casa Masó, Jordi Falgàs, per conèixer a fons la història de l'edifici
El carrer gironí de Ballesteries, antigament anomenat carrer de les Fàbriques, està situat paral·lelament al riu Onyar i és gairebé la continuació de la rambla de Girona. Als anys 50, per aquesta avinguda passava l'N2, que anava de Barcelona a França.
Actualment, el passatge és una de les artèries principals de la ciutat. Aquí s'hi troba la Casa Masó, el casal més important i l'única casa-museu que es pot trobar al municipi. Al programa 'De Carrer', el presentador David Fernández parla amb el director de la Fundació Casa Masó, Jordi Falgàs, per conèixer la història d'aquest habitatge.
Un edifici inèdit
La Casa Masó és patrimoni cultural de la Generalitat de Catalunya. La construcció està registrada a la Iconic Houses Network, una xarxa d'arquitectures en la que també hi figuren la Casa Batlló i la Casa-Museu Gaudí. Es conserva intacte des de fa poc més de cent anys, amb el mobiliari i la decoració de l'època noucentista.
S'hi entra pel carrer Ballesteries, l'espai travessa fins al riu Onyar i, per tant, una banda de la casa forma part de la famosa postal de Girona. Des de l'any 2006, la casa és propietat de l'Ajuntament de Girona i la gestiona la Fundació Rafael Masó, i és l'únic edifici visitable de tots els que hi ha en aquest punt. Ofereix unes vistes inèdites de la ciutat.
Pionera en la famosa postal de Girona
La famosa postal de Girona es caracteritza per les tonalitats de les cases de l'Onyar. Tanmateix, abans no estaven pintades perquè, com que eren la part de darrere, no se'ls donava la importància que tenen ara. La primera de les construccions que va destacar-hi precisament és la Casa Masó. Rafael Masó, que en va ser l'arquitecte, va tractar la part que donava al riu com la façana principal.
Aquest immoble també és singular perquè és de color blanc, un altre tret que el diferencia de la resta de l'Onyar. Masó la va pintar així perquè que fos distintiva des d'un primer moment. A partir dels anys vuitanta, l'Ajuntament de Girona va prendre la decisió de dur a terme l'operació de conservació i restauració d'aquestes cases i les van pintar amb els colors que les caracteritzen i que, avui dia, les fan famoses internacionalment.