Les protestes propalestines d'arreu del món es traslladen a la UB
- Els estudiants dormen en tendes de campanya a la UB des de fa més d'una setmana
- Reclamen accions polítiques, ja que veuen "estancades" les converses amb el Rectorat
- Aquest dimecres està previst que s'iniciï una acampada paral·lela a la UAB
Organitzacions i sindicats juvenils han convocat per aquest dimecres una vaga estudiantil en suport a Palestina, que reivindica la manca d'acció dels governs i algunes institucions. Una aturada que es fa una setmana i mitja després que gairebé un centenar d'alumnes acampessin al claustre de la UB per protestar contra la inacció política. Asseguren que no aixecaran les tendes fins que no vegin actuacions reals contra l'estat d'Israel.
La protesta és a les 12 hores a plaça Universitat de Barcelona i estan convocats els estudiants d'instituts i universitats. Segons afirma el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l'objectiu és pressionar perquè els partits i els centres universitaris es posicionin en contra del genocidi.
La setmana passada, al voltant de 500 persones es van concentrar a la plaça Universitat de Barcelona per continuar demanant "la fi del genocidi" a Palestina.
Protesta compatible amb les eleccions
La jornada de votació del 12M es va desenvolupar sense cap incidència al claustre de la Universitat de Barcelona (UB). L'acampada d'estudiants contra la guerra a Gaza no va ser un impediment per als qui van voler apropar-se a les urnes.
Van col·locar-se dues barreres a les portes, que normalment ja estan tancades, per separar les tendes i les dotze meses que estaven ubicades al vestíbul de l'edifici. La direcció, en un comunicat, va celebrar el comportament de la comunitat, que va facilitar una jornada sense entrebancs.
A banda, la Junta Electoral de Barcelona recordava divendres als Mossos d'Esquadra i al rector de la UB, Joan Guàrdia, el deure de vetllar perquè no hi hagués propaganda electoral ni coacció al vot durant la jornada. Els estudiants van insistir en tot moment que no interferien en les eleccions, però que continuaran instal·lats al jardí de la universitat, fins que no es facin efectius els acords adquirits en el claustre de dimecres.
Exigeixen al rectorat accions concretes i un compromís escrit i demanen que es convoqui una sessió extraordinària del Consell de Govern per ratificar el text que exigeix el trencament de les relacions amb universitats, instituts de recerca i empreses israelianes.
Les universitats suspendran acords amb centres d'Israel
El trencament de relacions amb Israel s'estén a les universitats de tot l'Estat des de dijous passat. La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) va aprovar suspendre qualsevol mena de col·laboració amb universitats i centres d’investigació israelianes que no estiguin compromesos amb la pau i no defensin el dret humanitari.
“🇵🇸 Les universitats espanyoles suspendran els acords amb els centres d'Israel que no estiguin compromesos amb la pau | @RTVECatalunya
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) May 9, 2024
➕ Info a https://t.co/0Ou8fvYkWd pic.twitter.com/3Eu6x1G2wn“
També van acordar intensificar la cooperació amb el sistema científic i d’educació superior palestí i ampliar els programes de col·laboració, voluntariat i atenció a la població refugiada.
La UB trencarà amb Israel
La Universitat de Barcelona (UB) preveu deixar a banda les relacions institucionals i acadèmiques amb Israel. La decisió va estar presa en el claustre extraordinari de dimecres que va aprovar la moció per deixar de cooperar.
El resultat va ser de 59 vots a favor, 23 en contra i 37 abstencions. El rector es va comprometre a generar reflexió dels impactes del conflicte entre els estudiants.
“Estudiants celebren la moció aprovada pel claustre de la @UniBarcelona sobre Palestina.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) May 9, 2024
👉 A El Caire s'intensifiquen les converses per una treva | @RTVECatalunya @cafedidees_rtve
➕ Info: https://t.co/0Ou8fvYkWd pic.twitter.com/LcMQnIqEKb“
Ara, la moció es trasllada al Consell de Direcció i al Consell de Govern de la universitat. Un document que demana un alto el foc immediat i permanent a i que els governs català i espanyol prenguin accions.
Les protestes mundials es traslladen a la UB
'7 mesos de l'ofensiva a Gaza, 75 anys de genocidi contra el poble palestí'. Així expliquen els estudiants concentrats al claustre de la Universitat de Barcelona (UB) el motiu de la seva acampada. Són gairebé un centenar els joves que passen les nits en una tenda de campanya en l'Edifici Històric, i que es mobilitzen en suport de Palestina.
Unes protestes que van arrencar als Estats Units i que van començar a replicar-se a altres ciutats del món.
“🇵🇸 Els estudiants acampats a la UB mantindran la protesta, com a mínim fins a aquest dimecres.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) May 7, 2024
Hi ha prevista una moció per exigir al centre que trenqui relacions amb les empreses que donen suport a Israel | @RTVECatalunya
➕ Notícies a https://t.co/YCp3AoruJW pic.twitter.com/XddeEjZhAE“
Les classes s'estan desenvolupant amb normalitat i, fins al moment, la direcció de la UB està permetent l'acampada i el rector ha assegurat que la seva intenció és "acompanyar aquest tipus d'iniciatives, tot vetllant pel pluralisme, per la convivència i pel respecte a l'activitat ordinària dels centres".
Demanen desvincular empreses i universitats
Fa poc més d'una setmana el comitè estudiantil llegia tres manifests amb una sèrie de demandes dirigides tant a les universitats públiques catalanes com als governs català i espanyol i instaven a estudiants d'altres centres que s'unissin a la protesta.
“🇵🇸 Els impulsors de l'acampada propalestina reclamen al rector que trenqui relacions amb Israel.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) May 7, 2024
"Exigim que les universitats públiques catalanes es posicionin al costat del poble Palestí" | @UniAmbPalestina @USTECSTEs @proucomplicitat
➕ Notícies a https://t.co/YCp3AoruJW pic.twitter.com/k3qTXmilc8“
En primer lloc, exigeixen que les universitats es posicionin al costat del poble palestí, condemnin el genocidi i la fi de la complicitat amb l'estat israelià i amb les entitats i empreses que fan negoci. De fet, han fet acusacions: les companyies Abengoa, Siemens, HP, Carrefour, Axa, que tenen relacions amb la UB, Telefònica i Banc Santander, amb la UPF i Telec, amb la UAB.
A banda, assenyalen el rol de la rentada de cara per part de les institucions. Reclamen a la Generalitat trencar amb relacions econòmiques, polítiques i democràtiques.