Quins són els escenaris després del rebuig del Sabadell de l'oferta de fusió?
- Un cop rebutjada la fusió per absorció ara és el BBVA qui ha de moure fitxa, segons els analistes
- La millora de l'oferta o fins i tot el que es coneix com a OPA hostil són dues de les possibilitats
Com ja va passar ara fa 4 anys, el Banc Sabadell dona l'esquena a l'oferta de fusió plantejada pel BBVA. En la nota enviada aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, l'entitat nascuda al Vallès argumenta la seva negativa perquè considera que en solitari generarà més valor per als seus accionistes.
Assegura el Sabadell que la proposta del BBVA infravalora el seu projecte i les possibilitats de creixement com una entitat independent. I afegeix que la volatilitat de l'entitat basca suma incertesa a la proposta, i recorda, que aquesta no ha estat sol·licitada. Ara caldrà veure quina és la reacció de l'entitat basca.
Continuar la negociació
D'una banda, el BBVA podria acceptar la decisió del Sabadell i acabar amb els seus intents de fusió. En tal cas, podria acabar fixant els seus objectius de creixement en altres entitats, com explica el professor d'EAE Bussiness School, Jordi Coll.
En cas contrari, podria continuar amb el procés, encara que no hi hauria un camí únic. Un d'ells seria llançar una oferta més atractiva al Sabadell, ficant diners en efectiu pel mig.
En una entrevista a RNE, l'economista i analista financer, Javier Santacruz, recorda que hi ha dos elements que han propiciat la negativa del Sabadell. Primer, per la forma en la qual es va fer l'oferta —amb un email i sense reunions prèvies per a preparar el terreny—, i segon, per oferir un intercanvi d'accions sense aportar diners en efectiu, cosa que els accionistes solen demanar i exigir.
Possible OPA hostil
Però el camí no acaba aquí. Podria donar-se un altre escenari menys amistós en el qual el BBVA realitzi una Oferta Pública d'Adquisició (OPA) hostil. Amb ella, l'entitat basca faria una oferta directament als accionistes del Sabadell —que podrien acceptar-la o no— i en contra de la Junta Directiva del banc català. Aquests moviments estan regulats mitjançant el reial decret 1066/2007 sobre el règim de les ofertes públiques d'adquisició de valors.
“💵 El Banc Sabadell cau a la borsa després de rebutjar la proposta de fusió del BBVA | @RTVECatalunya
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) May 7, 2024
➕ Info a https://t.co/YCp3AoruJW pic.twitter.com/YaLoVEec5V“
En una entrevista a La hora de la 1 Rodrigo Orihuela, periodista de Bloomberg, aclareix que "Sol haver-hi una negociació quan hi ha accionistes significatius, però el Sabadell no té, de manera que seria llançar una OPA hostil a un preu i podrien acceptar-la els accionistes que volguessin".
Perill d'oligopoli
Des del govern espanyol, consideren la decisió del Sabadell un tema "empresarial", mentre que des de la Generalitat apunten que és una "bona notícia". A través de les xarxes, la consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, ha assegurat que l'absorció podria suposar la pèrdua de llocs de feina.
En tot cas, Oriol Amat, catedràtic d'economia financera de la UPF, adverteix que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència hauria d'autoritzar una fusió o absorció entre el BBVA i el Banc Sabadell: "Ja estem en una situació d'oligopoli que s'empitjoraria".
En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, Amat, adverteix que "només s'està tenint en compte la perspectiva de l'accionista". L'economista destaca també que l'important "és veure la qualitat de la gestió" i que els accionistes del BBVA no veuen clara l'absorció.