Enlaces accesibilidad

Les seqüeles dels abusos infantils: "Res pot omplir el buit que tinc dins meu"

  • Enric Soler i Jordi de la Mata van patir abusos infantils i relaten el seu infern a L'altaveu de La 2
  • Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques catalanes s’han manifestat davant el Parlament

Per

L'altaveu - Víctimes d'abusos sexuals en institucions catòliques catalanes

És un tema que ha estat tabú durant molts anys i que ara comença a sortir a la llum gràcies al testimoni valent d’alguns dels seus protagonistes: víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques catalanes s’han manifestat per fer escoltar la seva veu davant el Parlament. Totes eren menors quan van succeir els fets i volen que situacions com aquestes no es tornin a repetir.

L'altaveu, el programa de La 2 presentat per Danae Boronat, coneix la seva història.

Res pot omplir el buit que tinc dins meu

Laura Calzada assegura que li ha costat temps reconèixer els abusos que va patir quan era petita a la seva escola, els Maristes. "Els abusadors infantils juguen amb avantatge perquè els nens no som capaços d'explicar alguna cosa que sobrepassa qualsevol enteniment d'un nen", confessa.

L'Enric Soler també va patir abusos infantils, però no va ser-ne conscient fins a l'any passat quan veient un programa a la televisió va veure la imatge del que va ser el seu violador. "A partir d'aquí se'm va obrir la capsa de pandora", comenta.

Les seqüeles dels abusos infantils

Jordi de la Mata ha sofert fortes seqüeles arran dels abusos pels quals va passar quan era petit. "Vaig caure en la drogaddicció i he intentat suïcidar-me diversos cops", confessa al programa. Respecte a la seva sexualitat, considera que ha estat una "lluita interna" i assegura que "res pot omplir el buit que tinc dins meu".

Per la seva banda, l'Enric Soler explica que ha decidit sortir a cara descoberta sempre als mitjans perquè "no tinc culpa de res". De fet, ell va ser el primer a denunciar el capellà jesuïta Francesc Peris.

Les víctimes tenen una despesa considerable en salut mental al llarg de la seva vida que han d'assumir ells mateixos. Núria Grau, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet, explica que atenen més persones adultes que infants o adolescents. "Al voltant de l'abús sexual es genera una culpa i un secret que fa que a les víctimes els hi costi molt entendre, recordar i explicar", assegura l'experta.

La llei del dret al temps

Una de les coses que més preocupa a les víctimes és que quan ho expliquen els delictes han prescrit. La periodista Rebeca Carranco considera que per aquest motiu s'ha de canviar el Codi Penal. Les víctimes d'abusos es manifesten per demanar la creació de la "llei dret al temps" perquè puguin tenir un marge de reflexió.

Truca al 116 111 si pateixes abusos sexuals, maltractaments, ciberassetjament o violència masclista.