Enlaces accesibilidad

El Sabadell maniobra per impedir l'opa del BBVA

  • Denuncia davant la Comissió del Mercat de Valors que el BBVA ha vulnerat la llei d'opes i ha amagat informació rellevant als inversors
  • Les accions de les dues entitats financeres pugen aquest divendres a la borsa mentre el Govern espanyol reitera que impedirà l'operació

Per
Un caixer automàtic del Banc Sabadell en una oficina de Barcelona
Un caixer automàtic del Banc Sabadell en una oficina de Barcelona

La cúpula directiva del Banc Sabadell ha començat a moure's per dificultar el màxim possible que l'opa hostil llançada pel BBVA tingui èxit. Considera que en la presentació de l'operació a inversors i analistes s'han donat "dades incompletes que poden afectar el mercat" i trasllada la denúncia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) amb l'objectiu que el mercat "compti amb informació completa i transparent i es garanteixi un procés ordenat i correcte".

El Sabadell denuncia el BBVA davant la CNMV

Els directius del Sabadell denuncien l'actitud del BBVA a qui acusen d'incomplir l'article 32.1 de la normativa d'ofertes públiques d'adquisicions de valors, que estableix que des de l'anunci públic de l'oferta i fins a la presentació d'aquesta "l'oferent, els membres dels seus òrgans d'administració i direcció, els seus accionistes de control, els seus assessors, les persones amb les quals actuï concertadament i les altres que intervinguin en l'operació s'abstindran de difondre o publicar per qualsevol mitjà qualsevol dada o informació que no consti a l'anunci previ de l'oferta".

El Sabadell contraataca | CLIMENT SABATER

Una operació amb un futur incert

Després que dilluns la cúpula del Sabadell rebutgés l'oferta amistosa inicial de la competidora basca, el BBVA ha posat en marxa els tràmits per fer la compra sense el vistiplau del consell d'administració de l'entitat amb la seu social a Alacant. L'oferta és en els mateixos termes que la inicial: 1 acció de nova emissió del BBVA a canvi de cada 4,83 accions del Sabadell, cosa que representa una prima del 30% respecte la cotització del Sabadell del 29 d'abril. A diferència del que passava amb l'oferta amistosa de la setmana passada, ara el BBVA no reserva "cap avantatge" ni als propietaris ni membres del Consell d'Administració del Sabadell, i la decisió queda completament a les mans dels accionistes que poden decidir acceptar o rebutjar l'oferta.

L'accionariat del Sabadell està força fragmentat i no hi ha cap nucli fort que controli una participació majoritària. Segons el darrer informe de govern corporatiu de l'entitat, amb data 31 de desembre de 2023, el capital del Sabadell està repartit entre més de 213.000 accionistes. El 48,02% està en mans de petits inversors, una proporció similar (48,23%) de la propietat correspon a inversors institucionals, cap dels quals supera en solitari el llindar del 5% dels drets de vot, i el 3,75% restant se'l reparteixen els membres del Consell d'Administració.

D'altra banda, tant el govern espanyol com el català, així com la patronal Foment del Treball, sindicats i entitats de consumidors s'han mostrat contraris a l'operació perquè entenen que suposaria una concentració del mercat financer i una possible pèrdua de competitivitat per als clients bancaris.

El govern de l'Estat no pot impedir d'entrada que es tramiti l'opa i que els accionistes del Sabadell s'hi pronunciin, però posteriorment, gràcies a la llei d'ordenació, supervisió i solvència d'entitats de crèdit aprovada el 2014 pel Partit Popular, té la capacitat de vetar l'operació i no autoritzar-la. Una disposició addicional d'aquesta norma indica que correspon al ministre d'Economia "autoritzar les operacions de fusió, escissió o cessió global o parcial d'actius i passius en les quals intervingui un banc, o qualsevol acord que tingui efectes econòmics o jurídics anàlegs als anteriors.

La posició actual de l'executiu espanyol encapçalat pel PSOE contrasta amb la que va mantenir l'any 2021 davant l'adquisició de Bankia (antiga Caja Madrid) per part de Caixabank. Aleshores, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, va donar llum verda a una operació que va crear l'entitat financera més gran d'Espanya i d'un tamany superior al que es formaria si prosperés la unió entre el BBVA i el Sabadell.